Nea Radio

- En gavepakke til yrkesfagelevene

GAVEPAKKE: Forslaget til ny skolestruktur er en gavepakke for yrkesfagene, mener Høyres Henrik Kierulf. Foto: Trøndelag Høyre

I Trøndelag er det flere elever enn andre steder i landet som tar yrkesfag. Derfor er denne reformen ekstra viktig for oss i det nye storfylket, sier Høyres medlem i fylkesutvalget, Henrik Kierulf.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Høyres Henrik Kjerulf er begeistret for forslaget til ny struktur for yrkesfagutdanning som kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fram la fram mandag. Det blir, i følge departementet, den største endringa i yrkesfagutdanninga siden Kunnskapsløftet i 2006.

I følge Statistisk sentralbyrå vil Norge mangle over 90.000 fagarbeidere i 2035. Mange bedrifter mangler faglært arbeidskraft. Med ny struktur for yrkesfagutdanninga mener regjeringa å bidra til at Norge får nok og dyktige fagarbeidere som har den kompetansen arbeidslivet trenger.

Tidligere spesialisering

- Regjeringens forslag gir spesialisering langt tidligere i det faget de har valgt. I dag får for eksempel elever som skal bli frisører opplæring etter de samme læreplaner som de som skal bli båtbyggere. Dette bidrar ikke til den motivasjonen man trenger når man skal gå løs på flere år med videregående utdanning, mener Kierulf.

Fra 2020 vil den nye yrkesfagutdanningen samle yrkesfagelever som har mer faglig til felles. Utdanningen vil bli mer tilpasset arbeidslivets behov. Flere elever skal få spesialisering helt fra start, og det skal bli enda mer spesialisering i andreåret.

Fylkeskommunalt ansvar

Det er fylkeskommunen som har ansvaret for den videregående utdanningen. Vi overtar nå stafettpinnen fra regjeringen med et godt forsprang. - Nå er det vår oppgave å sørge for at elever over hele fylket får god yrkesutdanning tilpasset behovet som det lokale næringslivet har, sier Kierulf.

Antall lærlingeplasser har økt kraftig under dagens regjering. - Dermed ligger det til rette for at færre faller fra og flere kan fullføre, mener Kierulf. Når yrkesutdanningen nå blir mer spesialisert kan denne utviklingen fortsette.

Profilskoler

Høyre har foreslått flere profilskoler i Trøndelag. Det er skoler som spesialiserer seg på fagområder som det lokale næringslivet har behov for. - Vi ønsker skoler som er meget gode på sine spesialområder fremfor skoler som er middels gode på alle områder. Dessverre har ikke flertallet lyttet på arbeidslivets behov, men vi har ikke gitt opp.

- Mye tyder på at vi i fremtiden trenger flere med yrkesfagutdanning. Alle verken kan eller bør bli akademikere. Regjeringens reform er på mange måter rene kinderegget. Samfunnet får de fagfolkene vi trenger, flere vil gjennomføre og færre vil falle fra i videregående skole og næringslivet får kompetent arbeidskraft, sier Kierulf.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...