ANNONSE
Annonse
Nea Radio

En av tre studenter vet ikke om røykvarsleren virker

VET IKKE: En av tre studenter vet ikke om røykvarsleren virker. Foto: Shutterstock - Tryg forsikring

Nå er det studiestart for vel 300.000 studenter ved universiteter og høgskoler landet rundt. Mange vil flytte i egen bolig for første gang, og er ikke vant til å tenke på egen brannsikkerhet. Hele én av tre studenter vet ikke om røykvarsleren virker, viser en spørreundersøkelse.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2019 kl 10:21

ANNONSE
Annonse

– Selv om det er utleier som har det overordnede ansvaret for brannsikkerheten, må studenten likevel sørge for sin egen sikkerhet og sjekke at røykvarsler, slokkeutstyr og rømningsveier er på stell. Be gjerne om en demonstrasjon av dette allerede på visning, og i hvert fall når du får nøkkelen til boligen. Vi forstår at det ikke er brannsikkerhet som står øverst på ønskelisten når studenter er på boligjakt, men vi oppfordrer likevel til å bruke noen minutter ekstra på å sjekke at boligen de velger faktisk er trygg å bo i, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Verst i Oslo

I fjor rykket brann- og redningsvesenet ut til 3537 branner i private hjem. Over halvparten av alle boligbrannene startet på kjøkkenet. Oslo er fylket med klart flest branntilløp på komfyren per innbygger, viser tall fra DSB.

– Dessverre ser vi mange eksempler på at studenter setter på en frossen pizza når de kommer hjem sent. Så sovner man eller glemmer den. Brannvesenet rykker ofte ut til slike «pizzabranner». Heldigvis går det stort sett bra, ofte takket være en røykvarsler som slår ut. Men å lage nattmat etter å ha konsumert alkohol er en farlig kombinasjon. Kjøp heller nattmaten på veien hjem, det er langt tryggere, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring.

Sjekkliste for studenter

Sjekk at det er minst én røykvarsler i hver etasje, og test at de virker. Alarmen skal høres godt på oppholdsrom og soverom selv om dørene er igjen.
Gjør deg kjent med rømningsveiene. Du skal ha minimum 2 stk. Sjekk at de er tilgjengelige og ikke blokkert.
Sjekk hvor det er slokkeutstyr og gjør deg kjent med hvordan de virker.
Ikke lag nattmat på komfyren når du er trøtt eller påvirket.
Om noe av dette ikke er som det skal være, ta kontakt med utleier for utbedring.

Studentkampanje

I disse dager har i overkant av 20 brannvesen aktiviteter rundt om på de typiske studiestedene i Norge. Dette som en del av en landsdekkende, forebyggende kampanje. Bak står Norsk brannvernforening, Tryg Forsikring, samt de deltagende brannvesen.

Bakgrunn for den årlige kampanjen er en undersøkelse fra fem år tilbake som avdekket alvorlige forhold knyttet til studenters adferd, bevissthet og kunnskap rundt grunnleggende brannsikkerhet. Den avdekket også at mange utleiere slurver med brannsikkerheten.

Spørreundersøkelsen er gjennomført av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring i 2014. Det er grunn til å tro at funnene fra da ikke avviker vesentlig med dagens situasjon. En ny undersøkelse gjennomføres i forbindelse med studiestart nå i disse dager.

ANNONSE