Nea Radio

En av Europas mest lovende unge kunstnere på Trondheim kunstmuseum

Foto: MÄRTA THISNER

Den svenske kunstneren Lap-See Lam ble i 2020 omtalt i amerikanske Forbes som en av Europas 30 mest lovende unge personer innen kunst og kultur, og i sommer har hun inntatt hele paviljongen på Gråmølna.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.06.2021 kl 18:46

– Til tross for sin unge alder, har Lap-See Lam virkelig gjort seg bemerket som en av de mest interessante kunstnerne i Norden og Europa.

Det sier kurator Marianne Zamecznik.

– Hun har en helt unik estetikk, som formidler tradisjon så vel som modernitet, fortid så vel som nåtid.

Til utstillingen har kunstneren reist rundt i Sverige på jakt etter gamle kinesiske restauranter, som lignet de hun selv vokste opp med. Kunstneren har brukt 3D-skanning, virtuell virkelighet og animasjon for å dokumentere disse gamle restaurantene, som sakte er i ferd med å forsvinne.

Sommerens utstilling har fullstendig transformert paviljongen på TKM Gråmølna, med røde gulv, ferskenfargede vegger og installasjoner med neon. Her finner vi rester fra en tapt verden, satt inn i en hyperestetisk designmiljø.

Selv forteller Lap-See Lam at utstillingen tar utgangspunkt i familiens restaurant Bamboo Garden i Stockholm, som hun selv har hatt motstridene følelser overfor.

Kinesiske restauranter er et globalt fenomen i måten de pakkes inn på, måten de selger produkter på og deres demografiske stil. Samtidig lærte Lap-See Lam og søsknene hennes at restauranten var et sted å være stolt av, som skaper muligheter for hennes generasjon og økonomisk sikkerhet for familien, som jobbet der i 30 år. Dette har vært et viktig utgangspunkt for arbeidet hennes.

– Jeg begynte å tenke på det som materiale å jobbe med, forteller hun.

Den spesielle estetikken oppstod da hun scannet ulike restaurantinteriører og konverterte de til digitale miljøer.

Det endelige resultatet kan minne om både ruiner og minnesmerker.

Kinesiske restauranter har vært et kjent trekk i skandinaviske byer siden på slutten av 1970 tallet, og har siden da vært ansett som et fremmed og eksotisk alternativ til det som er kjent for oss.

Ved å løfte opp og bevare arven til disse restaurantene, ser Lap-See Lam på hvordan myter, populærkultur og skjønnlitteratur bidrar til å konstruere forestillinger om identitet og tilhørighet. I utstillingen vever hun sammen kantonesisk diaspora over hele verden og minner oss på verdien av kulturhistorisk arv.

Lap-See Lam (f. 1990)

Lap-See Lam er nominert til Future Generation Art Prize 2021 og mottok nylig DNs kulturpris 2021 for verket Phantom Banquet. Hun har hatt separatutstillinger på Gallerie Nordenhake, Stockholm (2020); Skellefteå Konsthall, Skellefteå (2019); Moderna Museet Malmö (2018–2019); og Bonniers Konsthall, Stockholm (2018). Lam har deltatt i gruppeutstillinger på Fondation Cartier pour l'art contemporain, Paris (2019); Luleå Biennial (2018), Kópavogur Art Museum, Kópavogur (2018); Kendra Jayne Patrick, New York City (2018); og Kunsthal Charlottenborg, København (2017).

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...