Nea Radio

Lille julaften:

En av årets mest brannfarlige dager

Brannfarlig: Veldig mange branner i førjulstida starter på komfyren. Foto: TRYG FORSIKRING

Desember var den brannfarligste måneden i fjor, med 397 branner og branntilløp hvor seks personer omkom.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Foruten nyttårsaften var det flest branner på lille julaften med 19 hendelser.

– Lille julaften er en dag preget av forberedelser og mye bruk av åpen ild og levende lys. De fleste branntilløp starter ved komfyren på kjøkkenet, og lille julaften tilberedes det mye fet julemat i grytene. Mange får besøk denne dagen, og det er fort gjort å glemme komfyren noen sekunder. For de som blir rammet av brann dagen før dagen er det ekstra tragisk, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

43 omkommet hittil

41 personer mistet livet i brann i fjor, og desember var den verste måneden med seks omkomne. Hittil i år er tallet på omkomne 43. Av disse er 27 menn og 16 kvinner, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.

– Menn er overrepresentert blant omkomne og skadde i branner og branntilløp, og årsaken kan være at de generelt er dårligere til å tenke brannsikkerhet. Så hører det med at tre av fire som omkommer i brann er personer med nedsatt funksjonsevne eller rusavhengige, samt at eldre over 70 år har opptil fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen, sier han.

Halvparten starter på komfyren

I fjor registrerte forsikringsbransjen vel 30.000 skader etter brann, til en estimert skadekostnad på 6 milliarder kroner. Nær halvparten av alle branner og branntilløp startet på komfyren, og Oslo er fylket med klart flest slike hendelser.

– Dette er som regel tørrkokinger, man glemmer av kokeplaten og i verste fall tar det fyr. Tilberedning av mat er en av de vanligste årsakene til brann, og i adventstiden lager vi mye mat hjemme. I tillegg er det en tid med mye bruk av åpen ild som stearinlys, noe som medfører til økt brannfare og dessverre flere boligbranner, sier Brandeggen.

Gode råd for en brannsikker adventstid:

Vær forberedt på at det kan brenne.

Test røykvarslerne jevnlig, ha seriekoblete røykvarslere.

Gjør deg kjent med hvor slokkeapparatet er og hvordan det virker.

Gjennomfør brannøvelse, lær barna rømningsveiene.

Skru av elektrisk julebelysning om natten, og når du ikke er hjemme.

Gå aldri fra levende lys, sjekk at alle levende lys er slukket.

Unngå lysmansjetter og brennbar pynt.

Sjekk det elektriske anlegget, ikke overbelast strømnettet.

Vær forsiktig med å bruke for mange skjøteledninger og unngå store floker.

Slå av komfyr, vaskemaskin og tørketrommel når du sover eller er ute.

Unngå tørrkoking, bruk komfyrvakt.

Ved brann, husk denne rekkefølgen: Redde - Varsle på 110 - Slokke.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...