Nea Radio

Elsykkel: Sjekk bremsene

Foto: Colourbox

Salget av elsykler ser ut til å ha nådd nye høyder i 2018, og flere enn noen gang før vil trolig benytte elsykkel om vinteren. Men, er du fersk eier av en elsykkel, bør du sjekke bremsene nå før vintersesongen. Bremselengden kan nemlig bli vesentlig lengre enn du er vant til.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi så ulykker i fjor vinter der syklister feilvurderte bremselengden i forhold til fart og tyngde på elsykkelen. Mange er vant til bremselengden på vanlige sykler, men på vinterføre kan denne bli mye lengre med elsykkel. Da gjelder det å være varsom, ellers kan det få uante konsekvenser, sier Øyvind Setnes, sykkelekspert i Tryg Forsikring.

Bremsene virker svakere

Salget av elsykler har eksplodert de siste årene, og trolig er over 100.000 nye elsykler solgt de fire siste årene. Men mange glemmer at vekten på en elsykkel gjerne er det dobbelte av en vanlig sykkel. En elsykkel kan veie over 20 kilo og ha en toppfart på over 25 km/t på flat vei. Samtidig virker bremsene svakere fordi den er tyngre.

– En elsykkel har som regel akkurat de samme bremsene som en vanlig sykkel. Det betyr også at de gjerne blir fortere slitt ved bruk. Skal du bruke elsykkel i vinter bør du derfor sjekke bremsene nå. I tillegg byr jo en elsykkel på en del utfordringer man gjerne ikke er vant med, som for eksempel at den akselerer raskt når du begynner å trå, sier han.

Skift til piggdekk

Sykkeleksperten anbefaler å bruke piggdekk på alle sykler som brukes på vinterstid. Samtidig påpeker han at de som er uvant med å bruke elsykkel på snø og is bør ta seg en god del øvingsturer før man oppsøker trafikken.

– Trafikkulykker med elsykkel skyldes ofte en kombinasjon av stor fart og hurtig nedbremsing. Jo mer en har øvd på slike situasjoner, jo bedre forberedt er man.
Har du aldri syklet med elsykkel på snø og is før, bør du virkelig øve. Å bråbremse med elsykkel på vinterstid er noe helt annet enn å bremse med en vanlig sykkel, sier Setnes.

Skal du bruke elsykkel i vinter bør du:

Skifte dekk til piggdekk, og jevnlig sjekke lufttrykk samt at bremsene ikke er slitt.
Bruk hjelm, ha lys foran og bak på sykkelen samt refleksvest på kroppen.
Beregne god bremselengde og vie trafikkbildet foran deg stor oppmerksomhet.
Øv et sted med lite trafikk, særlig på føre du ikke er vant til å ferdes på fra før.
Øv deg spesielt på å bremse med ulike hastigheter, unnamanøver samt bråbremsing.

Foto: Colourbox

Kilde: Tryg Forsikring

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...