Nea Radio

Høyres tilsvar om fritt skolevalg:

Elevene skal få velge skole selv

Høyre: Elevene skal få velge skole selv

Det er ikke politikerne, men elevene som vet best hvilken skole de vil gå på. Vi mener elevene skal ha frihet til å velge den skolen som passer dem best, skriver Høyre i et tilsvar om fritt skolevalg til Arbeiderpartiet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er ikke politikerne, men elevene som vet best hvilken skole de vil gå på. Vi mener elevene skal ha frihet til å velge den skolen som passer dem best. Høyres mål er å skape en skole med muligheter for alle. Det skal ikke være foreldrenes postnummer som avgjør hvor du skal gå på videregående. Det mener derimot Selbu Arbeiderparti (Nea Radio 10.12). De tviholder på at fylkespolitikere på venstresiden vet bedre enn elevene selv hvilken skole de skal gå på. Å mene at valgfrihet for elever truer nærskolen, er et uttrykk for mistillit mot skolen Ap selv har ansvaret for. Selv om elevene får mer makt med regjeringens forslag, er det ikke riktig at fylkene fratas all makt. Regjeringen har sendt ut forskjellige modeller for fritt skolevalg på høring. Begge disse modellene gir fylkene handlingsrom.

Selv om de fleste elevene ønsker å gå på nærskolen, kan det være mange grunner til at elever ønsker å velge seg bort. Noen har opplevd å bli mobbet i mange år, og ønsker seg et nytt sosialt miljø. Noen ønsker å gå på en skole som er mer spesialisert på en retning. Uansett hva årsaken er, mener Høyre vi skal ha tillit til at elevene klarer å ta gode valg.

Det er feil å påstå at distriktsskoler trues av at elevene får velge mer selv. For det første velger de fleste å gå på nærskolen. For det andre er det politikernes ansvar å skape gode skoler i hele fylket. Det ansvaret er det urimelig av Ap å skyve over på elevenes valg, og det er uttrykk for en mistillit for den skolen Ap selv styrer. Istedenfor å begrense elevenes muligheter til å velge mer selv, bør Ap heller bruke energien sin på å skape attraktive og gode videregående skoler i hele Trøndelag.

Fritt skolevalg er ikke noe nytt. Tvert imot, de fleste fylker har fritt skolevalg i dag. I disse fylkene kommer de aller fleste kommer inn på førstevalget sitt. I mange av fylkene med har fritt skolevalg, er det flere som gjennomfører videregående opplæring på fem år enn det er i Trøndelag. Fremfor å være bekymret for at elever får velge litt mer selv, bør Ap være bekymret for at for mange faller ut av videregående skole i Trøndelag.

Elin Wiggen Dahl, leder Selbu Høyre, Henrik Kierulf, medlem i fylkesutvalget, Høyre og Mari Holm Lønseth, stortingsrepresentant, Høyre

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...