ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Høyres tilsvar om fritt skolevalg:

Elevene skal få velge skole selv

Høyre: Elevene skal få velge skole selv

Det er ikke politikerne, men elevene som vet best hvilken skole de vil gå på. Vi mener elevene skal ha frihet til å velge den skolen som passer dem best, skriver Høyre i et tilsvar om fritt skolevalg til Arbeiderpartiet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Det er ikke politikerne, men elevene som vet best hvilken skole de vil gå på. Vi mener elevene skal ha frihet til å velge den skolen som passer dem best. Høyres mål er å skape en skole med muligheter for alle. Det skal ikke være foreldrenes postnummer som avgjør hvor du skal gå på videregående. Det mener derimot Selbu Arbeiderparti (Nea Radio 10.12). De tviholder på at fylkespolitikere på venstresiden vet bedre enn elevene selv hvilken skole de skal gå på. Å mene at valgfrihet for elever truer nærskolen, er et uttrykk for mistillit mot skolen Ap selv har ansvaret for. Selv om elevene får mer makt med regjeringens forslag, er det ikke riktig at fylkene fratas all makt. Regjeringen har sendt ut forskjellige modeller for fritt skolevalg på høring. Begge disse modellene gir fylkene handlingsrom.

Selv om de fleste elevene ønsker å gå på nærskolen, kan det være mange grunner til at elever ønsker å velge seg bort. Noen har opplevd å bli mobbet i mange år, og ønsker seg et nytt sosialt miljø. Noen ønsker å gå på en skole som er mer spesialisert på en retning. Uansett hva årsaken er, mener Høyre vi skal ha tillit til at elevene klarer å ta gode valg.

Det er feil å påstå at distriktsskoler trues av at elevene får velge mer selv. For det første velger de fleste å gå på nærskolen. For det andre er det politikernes ansvar å skape gode skoler i hele fylket. Det ansvaret er det urimelig av Ap å skyve over på elevenes valg, og det er uttrykk for en mistillit for den skolen Ap selv styrer. Istedenfor å begrense elevenes muligheter til å velge mer selv, bør Ap heller bruke energien sin på å skape attraktive og gode videregående skoler i hele Trøndelag.

Fritt skolevalg er ikke noe nytt. Tvert imot, de fleste fylker har fritt skolevalg i dag. I disse fylkene kommer de aller fleste kommer inn på førstevalget sitt. I mange av fylkene med har fritt skolevalg, er det flere som gjennomfører videregående opplæring på fem år enn det er i Trøndelag. Fremfor å være bekymret for at elever får velge litt mer selv, bør Ap være bekymret for at for mange faller ut av videregående skole i Trøndelag.

Elin Wiggen Dahl, leder Selbu Høyre, Henrik Kierulf, medlem i fylkesutvalget, Høyre og Mari Holm Lønseth, stortingsrepresentant, Høyre

Nøkkelord

ANNONSE