Nea Radio

– Eldre får ikke dekket sine grunnleggende behov

Gjennom Røde Kors Besøkstjeneste møter frivillige hjemmeboende eldre og beboere på sykehjem. For noen eldre er dette den eneste samtalepartneren de har i løpet dagen, skriver Røde Kors i sin nye rapport. Foto: Røde Kors

Eldre får ikke dekket sine grunnleggende behov og får ikke nødvendig hjelp til aktiviteter, enten de er på sykehjem eller bor hjemme, viser en fersk rapport fra Røde Kors.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Slik det er i dag, ønsker ikke jeg å havne på sykehjem, forteller Veronica Sve, rådgiver for omsorgsaktivitetene i Sør-Trøndelag Røde Kors, i ei pressemelding.

Eldre får ikke dekket sine grunnleggende behov og får ikke nødvendig hjelp til aktiviteter, enten de er på sykehjem eller bor hjemme, viser en fersk rapport fra Røde Kors.

I rapporten har over 400 frivillige besøksvenner fra hele Norge blitt spurt om hvordan de opplever eldreomsorgen. Det tegnes et dystert bilde av dagens eldreomsorg, samtidig som det understrekes at det er stor variasjon mellom og innad i landets kommuner.

Går det på helsa løs?

Sør-Trøndelag Røde Kors kjenner seg godt igjen i bildet som tegnes av eldreomsorgen. Frivillige melder tilbake at eldre på sykehjem er undernært på kontakt, det tas ikke godt nok hensyn til funksjonsnivå, det er mangel på aktivitet ute, og det tas ikke god nok tid til helsesjekk.

– I livet har vi noen ting som vi verdsetter og som gir mening til livet. Får man ikke lenger mat som frister eller mulighet til å treffe andre og være med på aktiviteter som man finner glede i, kan livet fort virke meningsløst, sier Sve.

Fra de frivillige som besøker hjemmeboende trekkes det frem at mange eldre ikke føler seg som en del av samfunnet, at de kjenner på ensomhet, at de er helt avhengig av hjelp for å komme seg ut, at mange spiser alene, og at maten ikke smaker.

– Hyppig utskifting av personell med liten tid går også ut over kvalitetene på tjenestene som ytes. Våre frivillige er bekymret for at eldre ikke får den helsehjelpen de trenger. Vi spør oss derfor om dagens eldreomsorg går på helsa løs, sier Sve.

– Frivilligheten er viktig

Gjennom Røde Kors Besøkstjeneste møter frivillige hjemmeboende eldre og beboere på sykehjem. For noen eldre er dette den eneste samtalepartneren de har i løpet dagen. Røde Kors er klar over at tilbudet de har i dag, ikke strekker til.

– Vi trenger at nasjonale og lokale myndigheter, sykehjem og andre institusjoner for eldre, legger til rette for et bedre samarbeid med frivilligheten. Vi må inkluderes i flere sammenhenger og få hjelp til å avdekke de områdene der hvor behovet er størst, sier Sve.

I tillegg er Røde Kors også avhengig av at kommunene inngår samarbeidsavtaler med Røde Kors og andre frivillige organisasjoner, slik at den frivillige innsatsen er lettere å koordinere. Frivilligheten er ikke gratis, og er i stadig endring. Frivillige skal både rekrutteres, kurses og gis oppfølging. Derfor etterspør Røde Kors også bedre økonomiske støtteordninger for frivillige organisasjoner.

– Røde Kors skal ikke overta ansvaret til myndighetene, men være en støtteaktør med det vi kan best: menneskelig kontakt for de som trenger det. De frivillige gjør en fantastisk jobb, og det må anerkjennes. Ved å inngå tettere samarbeid og bidra med økonomisk støtte anerkjenner myndighetene den livsviktige innsatsen frivilligheten bidrar med, forteller Sve.

Varierende tilbud

Tilbudene som gis til eldre hjemmeboende og eldre på sykehjem er også ofte uforutsigbare, sier Sve.

– Det blir nærmest et lotteri på hvor du havner i systemet, og det virker veldig tilfeldig hvilke tilbud du får på dine siste dager. Røde Kors mener at det må bli et mer helhetlig og likestilt tilbud for alle, uansett hvor i landet du måtte bo.

Røde Kors opplever at mange eldre er fornøyde med hjelpen de får fra omsorgstjenestene kommunene tilbyr, men det er et stort problem at de som jobber i hjemmetjenesten ofte ikke har tid til å hilse på de som får besøk.

– Man vet heller ikke nødvendigvis når den hjelpen man får dukker opp, eller hvem det er som kommer. Det er mange ukjente ansikter å forholde seg til, og denne uforutsigbarheten kan være en stor påkjenning, sier Sve

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...