Nea Radio

Elden og Håkon Gullvåg feirer sammen

– Krig og sivilbefolkning vil alltid være noe Elden vil brenne for, og denne utstillingen kan bidra til en diskusjon om nettopp dette, sier Siri Gellein, daglig leder i Elden, om utstillingen Hellig jord, som Håkon Gullvåg malte under og etter den israelske invasjonen av Gaza i 2009. Bildet er fra Elden i 2017. Foto: Nils Kåre Nesvold

Elden feirer 25 år og billedkunstner Håkon Gullvåg fyller 60 år i 2019. Det skal markeres på Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Under og etter den israelske invasjonen av Gaza i 2009 malte Gullvåg bildene som ble til utstillingen Hellig jord. Den ble vist i Trondheim samme år, og senere i blant annet Beirut, Amman og Damaskus. Nå skal utstillingen vises i Norge for første gang på ti år.

– Vi er stolte over at det skjer i Smelthytta i hjertet av Røros. Det vil bli flere arrangement knyttet til utstillingen, og Håkon Gullvåg vil selv delta ved noen av dem. Aktuelle temaer for arrangementene er krig, kunst og kulturminner i fare, skriver Elden i en pressemelding.

Utstillingen er et samarbeid mellom Elden, Rørosmuseet og Røros Kunstlag, og åpner på Rørosmuseet Smelthytta 30. november. Utstillingen kan oppleves fram til 15. april 2020. Deretter vil et utvalg av Gullvågs verker vises i andre rom i Smelthytta gjennom Elden og sommeren 2020.

Gazas strand av Håkon Gullvåg. Foto: Håkon Gullvåg


Musikkteatret Elden forteller historien om den nordiske krigens herjinger her på Røros i 1718/1719, og Gullvågs Hellig jord-utstilling formidler en aktuell krigshistorie. Rørosmuseet er verdensarvsenter for Røros bergstad og Circumferensen og skal fremme UNESCOs mål om globalt felleskap og vern av natur- og kulturarven.

– Å oppleve krigens meningsløshet gjennom malerier vil vekke sterke følelser i oss. Krig og sivilbefolkning vil alltid være noe Elden vil brenne for, og denne utstillingen kan bidra til en diskusjon om nettopp dette, sier daglig leder i Elden, Siri Gellein, i en pressemelding.

– Som museum er vi glade for å være arena for en viktig samtale om en av vår tids vanskeligste konflikter, og som verdensarvsenter kan vi med denne utstillingen sette søkelys på hvordan konflikt truer viktig kulturarv, sier Odd Sletten, direktør ved Rørosmuseet.

I tillegg til Hellig jord-utstillingen i 2019 og 2020, åpner Håkon Gullvåg en kirkekunstutstilling i Røros kirke sommeren 2020, i samarbeid med Røros kirke og Elden. Denne kirkekunstutstillingen sammenfaller i tid med en utstilling om gammelkjerka på Rørosmuseet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...