Nea Radio

Ekstraordinært kommunestyremøte i Malvik

NYVALG: Carl-Jakob Midttun er rådmann i Malvik kommune. Rådmannen har gjort en grundig saksframstilling foran det ekstraordinære kommunestyremøtet i Malvik torsdag 15. august. Foto: Anne Gundersen

Skal velge ny ordfører og nytt, fast medlem av formannskapet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.08.2019 kl 14:42

Kommunestyret i Malvik er kalt inn til ekstraordinært møte 15. august for å velge ny ordfører etter avdøde Ingrid Aune (Ap).

Dersom varaordfører Ole Herman Sveian (Sp) velges, må det velges ny varaordfører.

Det skal også velges et nytt, fast medlem av formannskapet.

Her er rådmannens innstilling:

1. Som medlem av formannskapet velges:

2. Som ordfører velges:

3. Som varaordfører velges:

4. Som leder av administrasjonsutvalget velges: ordfører.

5. Som representant i Samarbeidsutvalget mellom kommunene i Trondheimsregionen velges: ordfører.

6. Som representant til KS Fylkesmøte velges: ordfører.

7. Som representant til representantskapet i Trondheim Havn IKS velges:

8. Som representant til representantskapet i Innherred Renovasjon IKS velges:

Som følge av ordfører Ingrid Aunes bortgang er det behov for å velge et nytt, fast medlem av formannskapet. Videre slår kommuneloven fast at dersom ordfører trer endelig ut av sitt verv, skal det foretas nyvalg. Dersom kommunestyret velger fungerende ordfører til ny ordfører, vil

det også være behov for å velge ny varaordfører.

Saken fortsetter under lydklippet

Råd fra Fylkesmannen

- I denne saken har rådmannen innhentet råd og faglig veiledning fra juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Trøndelag, skriver rådmann i Malvik, Carl-Jakob Midttun i sakspapirene til det ekstraordinær kommunestyremøtet.

Av kommuneloven § 9.2, om ordfører, fylkesordfører og varaordfører, fremgår at dersom ordføreren eller fylkesordføreren trer endelig ut av sitt verv, foretas nyvalg. Det er kun dersom ordføreren trer midlertidig ut av sitt verv åpning for at varaordfører rykker opp som ordfører

med et midlertidig valg av ny varaordfører.

Kommunestyret velger ordfører og varaordfører blant formannskapets medlemmer. - Før et nyvalg av politisk ledelse er det altså sentralt at formannskapet er komplett, skriver rådmannen.

Andre verv

Utover å være ordfører hadde Ingrid Aune også andre kommunale verv - både i kraft av å være ordfører, men også verv som hun ble valgt personlig til. Det vises i denne sammenheng til kommunens delegasjonsreglement og delegeringen etter kommuneloven § 9: «Ordfører er

kommunens representant i generalforsamling med mindre kommunestyret bestemmer annet.»

For alle disse vervene hvor Ingrid Aune er valgt personlig, anbefaler rådmannen at det foretas nyvalg.

Nyvalg

I den situasjonen som nå har oppstått er det altså først nødvendig å foreta suppleringsvalg av nytt formannskapsmedlem, og deretter velge ny ordfører for perioden fram til det nye kommunestyrets konstituerende møte i oktober.

Dersom kommunestyret velger fungerende ordfører til ordfører, betyr dette at kommunestyret også må velge ny varaordfører. Et slikt utfall er det tatt høyde for i innstillingens punkt 3.

Dersom fungerende ordfører ikke velges til ordfører, utgår innstillingens punkt 3.

Videre er det behov for å foreta nyvalg til de øvrige kommunale verv Ingrid Aune hadde. Dette gjelder eksempelvis vervene som leder av administrasjonsutvalget og Malviks representant til representantskapet i Trondheim Havn IKS og representantskapet i Innherred Renovasjon, hvor hun er personlig valgt og ikke som ordfører. Valgene gjelder for perioden fram til det nye kommunestyrets konstituerende møte i oktober.

Kommunestyret har besluttet at formannskapet skal være arbeidsgivers representanter i administrasjonsutvalg (ADU) i Malvik kommune, men det er Ingrid Aune og ikke «ordfører» som er valgt som leder av ADU.

Rådmannen anbefaler av praktiske hensyn at kommunestyret nå velger «ordfører» til leder av ADU. Ordfører er allerede leder av formannskapet, og det vil være unaturlig om ADU har annen leder enn ordfører, så lenge formannskapet fungerer som ADU.

I Samarbeidsutvalget mellom kommunene i Trondheimsregionen og fylkeskommunen er Matz Ulstad personlig vara for Ingrid Aune. Ulstad er også personlig vara for Aune til KS Fylkesmøte. Til representantskapene i Trondheim Havn IKS og Innherred Renovasjon IKS er

henholdsvis Erling Foss og Ole Herman Sveian personlig vara for Ingrid Aune.

Til tross for at det i alle disse fire vervene er oppnevnt personlig vara for Ingrid Aune, anbefaler rådmannen at kommunestyret også her foretar nyvalg av kommunens faste representant.

Bakgrunnen for dette er at rådmannen vurderer varabegrepet i lys av kommunelovens paragraf 9.2. Her skilles det klart mellom fravær av midlertidig karakter og permanent uttreden fra verv.

Rådmannens konklusjon er derfor at kommunestyret bør foreta nyvalg for alle kommunale verv som Ingrid Aune hadde, uavhengig om det er oppnevnt vara eller ikke.

Rådmannen innstiller at kommunestyret velger ordfører som Malvik kommunes representant til arbeidsutvalget i Trondheimsregionen.

Ordføreren er i tråd med respektive vedtekter representant til regionrådet både i Trondheimsregionen og Midt-Trøndelag Regionråd, og det er etter rådmannens oppfatning unaturlig at andre enn ordføreren er kommunens faste medlem av samarbeidsutvalget for

kommunene i Trondheimsregionen.

Valg av representant til representantskapene i Trondheim Havn IKS og Innherred Renovasjon IKS fremmes uten innstilling fra rådmannen, heter det i sakspapirene til det ekstraordinære kommunestyremøtet i Malvik 15. august.

Møtet holdes i Nygaardsvoldsalen i Bruket kulturhus med start klokka 18.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...