Nea Radio

Nea Radio

Eli Sjursdotter på Sextus

PÅ GRUVEN: Stemningsbilde fra Christianus Sextus. Foto: Øystein Grue

Årets oppsetting på Christianus Sextus med en Romeo fra Herjedalen og en Julie fra Ålen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 19.06.2019 kl 07:58

Ingen forestilling skal være en annen lik, skriver arrangøren på sine nettsider og i år står Johan Falkbergets heftige ungdomsverk, «Eli Sjursdotter», for tur. Dette regnes også som forfatterens gjennombruddsroman.

1719

Det er året etter Armfeldts store dødstog over Tydalsfjellene. På en seter ved Rugelsjøen går den 18 år gamle Eli Sjursdotter. Ut av småskogen kommer en utsultet karolinersoldat, Pelle Jønsa, en som hadde berget seg uværsnatten og som siden har klart å overleve vinteren i traktene.

«Lik to unge dyr som møtes i skogen, så de på hverandre.» Eli gir ham vann og mat. Så blir ingenting som før. Eli bestemmer seg for at denne mannen skal hun ha, koste hva det koste vil.

Bjørneskytteren

Elis far, den farlige svenskejegeren og bjørneskytteren Sjur Halgutusveen, har aldri følt seg så fornedret, som når han får nyss om at hans eneste datter er i lag med fienden: «Bitterjord skjøt je ham om´n så ligg nedi sengen med ho Eli – det er best å ta ódyra på åtet!»

For Eli er det bare en utvei: «Vi må rømme inni fjella, bygge oss stugu, der ingen finner oss.»

For syvende gang

Sommerens forestilling er den sjuende i rekken, og midt i det som fortsatt er igjen av Christianus Sextus gruve får publikum oppleve ypperlige artister i et enestående samspill med natur, industrihistorie og Falkbergets forfatterskap.

I år er det Lasse Kolsrud, Mari Hauge Einbu, Jon Lockert Rohde og Gunnar Augland som står på den ulendte scenen, og det er to forestillinger, 3. og 4. august.

Kolsrud har helt siden starten av Christianus Sextus-oppsetningene vært kunstnerisk leder og profesjonell ressurs.

En Romeo fra Herjedalen og en Julie fra Ålen

– I dette trekantdramaet legger den ellers så kloke Johan Falkberget for dagen en heftighet og et forsvar for driftene og det ukloke, at det er til å miste pusten av. I tillegg sitrer historien av spenning. Shakespeare blekner nesten i forhold til Falkberget her, der kordefekting på piazzaen i Verona er byttet ut med en brutal kamp på liv og død, med stokk, børse og kniv oppe på Rørosvidda. Det er vakkert. Det er brutalt. For kjærligheten. For retten til å bestemme over ens eget liv, sier Lasse Kolsrud, som er kunstnerisk leder og ressigør for forestillingen på Sextus.

Lasse Kolsrud har helt siden starten av Christianus Sextus-oppsetningene vært kunstnerisk leder og profesjonell ressurs. Også i år er han oppsetningens regissør.

Kolsrud ble utdannet ved Statens Teaterhøgskole, deretter ansatt ved Trøndelag Teater og er i dag ansatt ved Det Norske Teatret i Oslo både som skuespiller og regissør. I tillegg har han spilt i flere film- og tv-produksjoner. Han har fått Teaterkritikerprisen og Heddas debutantpris, Radioteatrets ærespris Blå Fugl og Nordiska Radio-teaterpriset.

Artistene:

Jon Lockert Rohde er oppvokst på Røros, og er utdannet ved Romerike Folkehøgskole og Bårdar Akademiet. Han har i flere år spilt Elden, og debuterte på Trøndelag Teater som Berger i Hair. Han ble i fjor nominert til Heddapris for rollen som Jim O’Connor i Glassmenasjeriet. Rohde er å se i Lang dags ferd mot natt, RING RING RING og Den hemmelige hagen på Trøndelag teater i 2019.

Mari Hauge Einbu er utdannet fra KHiO, Teaterhøgskolen i Oslo. Hun debuterte på Trøndelag Teater i familiemusikalen Nøtteknekkeren på Hovedscenen i 2015. Hun fortsatte med roller både i Armod og edelt sinn og i Vår! For rollen som Louise i Armod og edelt sinn fikk hun Heddaprisen for beste kvinnelige medspiller i 2016. Mari er å se i en ny stor rolle på Hovedscenen, Live i Tordenskjold – alle tiders trønder.

Gunnar Augland har solid fartstid som musiker på turneer, plateinnspillinger, forestillinger og ulike TV-innspillinger. Han har spilt med blant andre Prima Vera, Carola Häggkvist, Morten Harket, Jørn Hoel, Sissel Kyrkjebø og Paperboys, og han er fast musiker for Mari Boine. Augland vil farge det musikalske bildet under forestillingen på Sextus.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Fiskehistorier av fiin gammel årgang

Fiskehistorier av fiin gammel årgang

Det er Villaksens år i år og det har fornyet interessen for historien omkring laksefisket i Stjørdalselva. Torsdag åpnet Hembre Gård sine staselige dører for Hegra historielag.

Han leder musikken

Han leder musikken

Det er ingen hvem som helst som er musikalsk leder når årets utgave av Elden går av stabelen, men noe sitter nok fortsatt i fingrene etter fjoråret.

Klart for Tydalsfestival

Klart for Tydalsfestival

Etter hektisk arbeid de siste dagene, er det nå klart for Tydalsfestivalen fredag og lørdag. Campingen er for lengst utsolgt, men det finnes ledige helgepass og dagsbilletter til både fredag og lørdag.

Ukas kaffegjest: Charlotte Audestad

Ukas kaffegjest: Charlotte Audestad

Denne uka er det Charlotte Audestad som er kaffegjest hos Nea Radio.

Kulturministeren åpner Spelet

Kulturministeren åpner Spelet

Kulturminister Trine Skei Grande kommer til Stiklestad torsdag 25.juli for å foreta den offisielle åpninga av Spelet om Heilag Olav.

Sirkusteltet er på plass!

Sirkusteltet er på plass!

I helga er det Sommerfest på Sveian for syvende gang.

Siste nytt i Røros/Holtålen Vis flere

Han leder musikken

Han leder musikken

Det er ingen hvem som helst som er musikalsk leder når årets utgave av Elden går av stabelen, men noe sitter nok fortsatt i fingrene etter fjoråret.

Ferie med mening

Ferie med mening

Ferie med mening arrangeres ved Unicare Røros for aller første gang, og torsdag mottok de en fin gave fra Luftkrigsskolen.

I aksjon på Slegghaugan for 25. gang

I aksjon på Slegghaugan for 25. gang

Det er omtrent 300 år siden de 10 000 svenske soldatene med general Armfeldt i spissen ble sendt mot Trondheim for å ta over Norge. Den gang ble et hundretall av soldatene sendt til Røros, og historien utspiller seg også i år igjen på Slegghaugan når den 25. utgaven av Elden settes opp.

Hvem savner denne?

Hvem savner denne?

Hund funnet ved Øyungsveien

Unge holtålinger – kommunens framtid

Unge holtålinger – kommunens framtid

Leserbrev fra ungdomskandidater i Holtålen Ap.

Hærverk på politibil på Røros

Hærverk på politibil på Røros

Nå vil politiet ha tips fra publikum.

Siste med #KulturVis flere

Fiskehistorier av fiin gammel årgang

Fiskehistorier av fiin gammel årgang

Det er Villaksens år i år og det har fornyet interessen for historien omkring laksefisket i Stjørdalselva. Torsdag åpnet Hembre Gård sine staselige dører for Hegra historielag.

Sirkusteltet er på plass!

Sirkusteltet er på plass!

I helga er det Sommerfest på Sveian for syvende gang.

Regnvåt trubadur på bøljan grå

Regnvåt trubadur på bøljan grå

Rundt 200 båter er på vei til Trondheim i forbindelse med Forbundet KYSTENs landsstevne for 2019. Selbygg, trubadur og lærer, Eilert Otten, svingte årene i en av dem en stund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...