Nea Radio

E.coli-bakterier i Enan

STF Helags Fjällstation ligger ved foten av Sveriges høyeste fjell sør for polarsirkelen. Foto: Svenska Turistföreningen (STF)

Svenska Turistföreningen (STF) kommenterer STV Jämtlands innslag om E.coli-bakterier i elva Enan.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Bakgrunn

Det er målt E.coli-bakterer over normalt nivå i Enan. Dette er ikke noe nytt fenomen. Nivåer over normalt er målt i Enan i minst 20 år. Det er ikke påvist sykdom ut fra de høye nivåene.

Enan renner i nærheten av Jämtlandstriangeln, et av de mest besøkte områdene i de svenske fjellene.
Området er et svært populært område for vandrere, jegere og fiskere, og det er omfattende reindrift i området.
SVTs Jämtlandsredaksjon har nå tatt opp spørsmålet om E.coli-innholdet i Enan er over normalt nivå. Det spekuleres i om det er STFs fjellanlegg som er årsaken til de økte verdiene.
Vi har fått imøtekomme påstandene og har svart at i henhold til våre målinger kommer ikke de høye målingene fra fjellstasjonene, men vi kan ikke benekte muligheten for at anleggene har bidratt. SVT henviser til en ekspert som sier at det ikke går an å utelukke at fjellstasjonene er årsaken.

Nåsituasjon og tiltak

Akkurat nå preget denne nyhetsrapperteringen av mye spekulasjoner og lite fakta. Vi starter derfor en gjennomlysning av våre renseanlegg for å få finne mer fakta.
Vi oppfyller allerede de kravene som myndighetene stiller for gjeldene avløpsanlegg, og der jobber vi ut fra egenkontrollprogram for å sikre driften ut fra tekniske forutsetninger, men framfor alt ut fra miljø, helse og holdbarhet.
Vi velger likevel nå å gjøre enda mer. En analyse av renseanlegg og rutinene rundt dette, samt flere målinger i forhold til det vi gjør i dag, vil bli gjennomført. Dette gjør vi for å utelukke at STFs anlegg skal være årsak til de høye nivåene. Arbeidet starter nå, men den kommende vintersesongen gjør forutsetningene vanskeligere for denne type arbeid. Det gjør at svarene kan ta lang tid.

For det første skal vi gjøre flere målinger enn vi gjør i dag. For det andre lar vi en uavhengig aktør gjøre en ordentlig analyse, slik at vi får klarhet i hva som gjør at E.coli-innholdet øker i Enan i august. For det tredje kommer vi til å kontakte Åre kommune som er ansvarlig for tilsynet av våre renseanlegg og med Länsstyrelsen som er ansvarlig for vassdragene i fjellmiljøet.

Inntil vi får mer fakta, vil vi med dette dokumentet beskrive hva vi allerede gjør, og hvorfor vi ikke tror at det er våre anlegg som påvirker vannet i Enan.

SFT investerer mye i sine fjellanlegg

STF har arbeidet målbevisst i mange år for på beste måte ta hånd om våre anlegg og felles naturverdier. Mange bygninger ligger på utsatte steder, samtidig som interessen blant besøkende øker.
Vår ambisjon er at våre anlegg skal være bærekraftig miljømessig over lang tid. Bare i år (2017) er investeringsbudsjettet på 24 millioner kroner.

Følgende investeringer er gjort på Sylan, Blåhammaren og Helags.

Sylan

Nytt biologisk / kjemisk rensetrinn
Omfattende ombygging av avløpsrenseanlegg samt vannverk
Fettavskillere er installert

Blåhammaren

Installert etterpolering av spillvannet (filterkassetter). Disse filtrene fungerer som et ekstra rensetrinn som renser vannet ytterligere før det når mottaker.
Værbeskytte store deler av avløpsrenseanlegget for å gjøre arbeidet lettere gjennom hele året.
Komplettert med ytterligere en fattavskiller.

Helags

Nytt avløpsrenseanlegg
Ny fettavskiller installert

I løpet av 2018 kommer vi dessuten til å starte arbeidet med å fase ut tørrtoalettene på Helags. Det er en satsing som øker standarden for våre gjester, men som framfor alt vil bedre miljøet.

Utover investeringer i våre eiendommer har vi også utdannet vårt personell.
Oppsynsmenn/vaktmestere og ledere har fått utdanning i å ta prøver, drift og vedlikehold. I løpet av høsten 2017 kommer vi også til å møte WSP for å gjennomlyse alle våre anlegg for blant annet å identifisere eventuelle feil.

Magnus Ling
Generalsekreterare / Verkställande direktör
Svenska Turistföreningen

(Oversatt til norsk av Marit Manfredsdotter, Nea Radio)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...