Nea Radio

- Dramatisk!

Rådmann Heidi Horndalen orienterte kommunestyret i Tydal om statsbudsjettforslagets konsekvenser for kraftkommunen Tydal. Foto: Andreas Reitan

Rådmann Heidi Horndalen i Tydal beskriver forslaget til statsbudsjett som "dramatisk" for kraftkommunen Tydal. Kommunens politiske ledelse kaller det en distriktsfientlig "villet politikk".

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er endringsforslagene til eiendomsbeskatning av verk og bruk som nå får norske kraftkommuner til å steile.

Over en femårsperiode vil Tydal kommune alene miste fem millioner kroner i eiendomsskatt fra kraftanlegg. Et anslag forteller om 800 millioner kroner i samlet tap for norske kommuner. Staten, på sin side, øker inntektene med 100 millioner kroner med samme endringsforslag.

"Verk og bruk" er foreslått fjernet som beskatningsobjekt. Nå skal alle bedrifter kalles "næring" og beskattes deretter.

"Villet politikk"

Dette er "en svært villet politikk", sa varaordfører Børge Hanssen, da kommunestyret i Tydal torsdag kveld ble orientert om konsekvensene av statsbudsjett-forslaget. - Han har rett, svarer ordfører Ole Bjarne Østby når vi konfronterer ham med uttalelsen. - Dette er historieløst, fortsetter Østby. - Intensjonen med konsesjonsloven var at det skulle bli igjen noe til vertskommunen. Den gang snakket vi kanskje ikke om vannkraft i det hele tatt, men det var bergverk og smelteindustri, og de hadde akkurat de samme problemstillingene da. Det kom store utenlandske selskap som for med all profitten, og vertsskapskommunen fikk ingenting. Det er akkurat det samme som skjer med vannkrafta vår nå. Vi har levert vannkraft, og får lite eller ingenting igjen for det nå, sier ordfører Ole Bjarne Østby.

Nærmere utvida eiendomsskatt

6. november legger rådmannen fram Tydal kommues budsjettforslag for 2018. - Vi leverer selvsagt et budsjettforslag i balanse. Men det betyr at vi må skjære ned på flere virksomhetsområder, sier rådmann Heidi Horndalen.

- Er vi da nærmere utvida eiendomsskatt? spør Nea Radio.

- Ja, svarer rådmannen. Administrasjonen kommer til å anbefale utvida eiendomsskatt, bekrefter hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...