Nea Radio

Dødelig hundesykdom: – Hold hunden din unna andre hunder

Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring

Bekymrede hundeeiere ber om råd for å beskytte hunden sin mot å bli smittet av den mystiske hundesykdommen som har spredt seg i Norge den siste tiden. Rundt 25 hunder kan ha mistet livet som følge av sykdommen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det er ikke uvanlig å se hunder med blodig diaré. Det som er uvanlig i dette tilfellet, er at tilstanden er dødelig, og at forløpet er så hurtig, sier veterinær Tor Kvinge ved AniCura Dyresykehus i Bergen, som er tilknyttet Tryg Forsikring.

– Foreløpig vet vi ikke hvilken sykdom dette er. Det spekuleres i virus eller bakterieinfeksjon, men også forgiftning via hundefôr er diskutert. Per i dag ser vi ikke noen sammenheng i smittekilde mellom hundene som er blitt syke. Det er hunder i alle aldre og av ulike raser som er blitt rammet. Det er ikke noe som tyder på at dette smitter til mennesker, sier Kvinge videre.

Hold hunden din unna andre hunder

Ifølge Mattilsynet er det foreløpig usikkert om alle tilfellene har noen sammenheng, men det dreier seg om samme typen symptomer: Diaré og oppkast.

– Hundeeiere bør følge de råd og veiledning som finnes på Mattilsynet sine hjemmesider. Våre anbefalinger går i hovedsak ut på at man ikke deltar på større hundetreff, at hunden din ikke hilser på andre hunder du ikke kjenner vaksinestatus eller helsetilstand til, samt at man ikke ferdes på områder hvor det har vært mange andre hunder tidligere. Vi kan ikke utelukke at smitten spres gjennom avføring eller urin, sier veterinæren.

Sprer seg i Sør-Norge

Hittil er tilfellene registrert i Oslo, Tynset, Tønsberg, Hamar, Moss, Hønefoss, Lørenskog, Enebakk og Trøgstad. Det siste døgnet er det registrert nye tilfeller i Trøndelag, Rogaland og Aurland i Sogn og Fjordane.

– Vi samarbeider med Veterinærinstituttet, Veterinærhøyskolen, Mattilsynet og andre dyreklinikker slik at vi kan finne årsaken til sykdommen så snart som mulig. Det er blitt sendt inn prøver fra hunder som er blitt syke i håp om at dette kan gi svar, og vi forventer å ha resultat av prøvene innen 2-3 dager, sier veterinær Tor Kvinge.

Flere forsikrer hunden sin

Det finnes anslagsvis 560.000 hunder i Norge. Ved nyttår var over 208.000 kjæledyr forsikret her i landet, og nordmenn betalte 638 millioner kroner i fjor for å sikre seg en dyreforsikring for sine firbeinte venner. Antallet forsikrede kjæledyr har steget med nær 70 prosent de siste fem årene.

I årets test av Norsk Familieøkonomi om vilkår og priser på dyreforsikring, er det kun Tryg Forsikring som får terningkast 6. Tryg tilbyr dyreforsikring med en rekke tilleggsdekninger, og livsforsikring som varer til dyret er 12 år. Den dekker kostnader til CT og MR, og gir tilgang til videokonsultasjon med veterinær.

To bakterier

Bakteriologiske tester avlest søndag bekrefter funn av de to bakteriene Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens i to nye hunder, hvorav en er prøve fra obduksjon og en er avføringsprøve fra en levende hund. Det er altså funnet samme dyrkingsresultat i nå totalt prøver fra fem hunder (fire obduserte og en avføringsprøve fra levende hund). Disse hundene er tre fra Oslo og to fra Akershus.

- I tillegg til tidligere råd oppfordres hundeeier med syke eller døde hunder til å ta vare på prøver av hva hunden har spist siste 14 dager om mulig, slike at man kan ta prøver av dette hvis blir nødvendig. Fôr er en av mange muligheter som undersøkes, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...