Nea Radio

Norge inngår ny frihandelsavtale som tillater import av svinekjøtt:

– Dobbeltmoralsk

Provosert: Jens Nicolai Jenssen er grisebonde og mener det er dobbeltmoralsk av regjeringen å inngå en frihandelsavtale som åpner for import av svinekjøtt fra land hvor vi ikke har kontroll over dyrevelferden. Foto: Anne Gundersen

Mens debatten rundt grisevelferd raser, inngår Norge en frihandelsavtale som tillater import av svinekjøtt fra Storbritannia. Det mener Jens Nicolay Jenssen er merkelig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2021 kl 10:57

– Dette er så til de grader dobbeltmoralsk, sier grisebonde Jens Nicolay Jenssen i Hommelvik. Han sikter til at Norge har inngått en ny frihandelsavtale med Storbritannia, Island og Liechtenstein, en avtale som skjermer for import av det meste av landbruksvarer, men som åpner for import av kylling- og svinekjøtt.

Han er en av de mange grisebøndene i landet som kjenner på ordskiftet omkring svineproduksjon.

– Vi står midt i en voldsom debatt der hele grisenæringen i Norge er under angrep og så velger man å gå for import av kjøtt fra utlandet. Det betyr at vi overhode ikke har kontroll over dyrevelferden i landet kjøttet kommer fra.

Han presiserer at Norge er blant landene i verden med best dyrevelferd. Også når det gjelder bruk av antibiotika er Norge blant de beste i klassen.

Jeg syntes det er utrolig rart at Olaug Bollestad som fagminister ikke ser den koblinga.

Den nye frihandelsavtalen kommer på bakgrunn av at Storbritannia har gått ut av EU. Avtalen er omfattende og omhandler også import av landbruksvarer.

– På landbruksområdet har vi sagt nei til ostekvote, import av lam og storfekjøtt, sier statssekretær for Landbruks og matdepartementet, Widar Skogan.

Kyllingkvoten på 158 tonn utgjør i underkant av en årlig produksjonen fra en gjennomsnittlig norsk besetning. Det tillates import av 370 tonn svinekjøtt, mens det i Norge forbrukes totalt 130 000 tonn svinekjøtt i året.

– Dette er veldig lave tall og jeg konstaterer at svinenæringa og kjøttindustrien generelt er overrasket over at Storbritannia gikk med på en avtale som utgjør så lite, sier Skogan.

Han skjønner at folk stiller spørsmål om hvorvidt det er riktig å importere kjøtt fra land hvor vi ikke kan stille krav til produksjonsmetoder.

– I Norge har vi generelt strengere krav til dyrevelferd enn i Europa, så det er forståelig at dette spørsmålet stilles, sier Skogan.

– Men det er viktig for meg å si at vi har et eget punkt i avtalen der Storbritannia sier at de ønsker å bli best i Europa på dyrevelferd. De ønsker å samarbeide med Norge om dette, i og med at vi har et svært godt omdømme på dette området. Så får vi håpet at resultatet blir at også Storbritannia blir bedre på dyrevelferd etter hvert.

Jens Nicolay Jenssen er likevel skeptisk.

– Jeg lurer virkelig på hva regjeringen egentlig har gitt avkall på her.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...