Nea Radio

Verdal Teaterlag:

– Dette tror jeg blir sterkt

Premiereklare: Johanna Hermann Selseth har rollen som Anne Frank og kjæresten hennes, Peter van Daan, spilles av Theodor Mogstad. Begge ser fram til å gå på scenen 26. september. Foto: Anne Gundersen

Det nærmer seg premiere for Anne Franks dagbok. Regissør Roar Tromsdal lover publikum en oppsetning som beveger.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Jeg var redd for at jeg hadde glemt det meste. Men da vi begynte å øve igjen så lå bare replikkene der i hodet mitt, sier Johanna Hermann Selseth. Hun har tittelrollen i Verdal Teaterlags oppsetning av Anne Franks dagbok.

Forestillingen skulle egentlig gå i vår, men ble utsatt på grunn av pandemien. Nå er det straks klart for premiere og det øves på spreng.

– Vi ønsker å markere at det er 75 år siden krigen og det er derfor vi har valgt Anne Franks dagbok, forteller regissør Roar Tromsdal. Han lover publikum en sterk opplevelse.

I lokalet der forestillingen skal spilles er det mørkt. Noen pinnestoler, et bord og en sofa gjenskaper det trange loftet i Amsterdam hvor familiene skjulte seg, før de ble avslørt og deporterte til konsentrasjonsleiren.

– Som tilskuer blir du sittende tett på skuespillerne. Den enkle scenografien og effektene som skapes av lys og lyd, gjør dette til et stykke som berører. Johanna er enig.

– Da vi hørte lydefektene første gang fikk jeg litt sjokk. Jeg tenkte at det kan ikke være meningen at det skal være så høyt! Men selvsagt var det nok enda høyere i virkeligheten. Det å høre at noen kommer for å ta deg og frakte deg i døden, det må ha vært grusomt.

Theodor Mogstad spiller Peter Van Daan, kjæresten til Anne Frank. Han og familien skjuler seg på det samme loftet og også Theodor forteller at det er lett å sette seg inn i angsten ungdommene måtte ha følt på.

– Det er helt ubegripelig å tenke på. Han mener at det nok var vanskelig å være kjærester under de trange forholdene.

– Men de voksne lar oss få ha tid for oss selv slik at vi kan leve ut disse følelsene, forteller Theodor.

Erlend Haga spiller Kraler i stykket. For 50 år siden hadde han rollen som Peter van Daan, den rollen Theodor Mogsta har nå, mot Hildegunn Eggen i rollen som Anne Frank.

– Disse ungdommene gjør en flott jobb. De har en fin dynamikk dem i mellom og det er med på å understreke angsten og frykten alle i denne situasjonen må ha følt på. Dette gjelder for øvrig hele ensemblet, sier Haga, som også har scenografien i oppsetningen.

– Vi har lagt vekt på det nakne og minimalistiske for å frakte publikum ut av tiden de er i og inn på loftet i Amsterdam. Opplevelsen begynner når vi henter publikum og leder dem opp trappa, inn i lokalet og over gulvet til setene. Der blir du nærmest en del av stykket.

Verdal Teaterlags oppsetning av Anne Franks Dagbok har premiere lørdag 26. september.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...