ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Verdal Teaterlag:

– Dette tror jeg blir sterkt

Premiereklare: Johanna Hermann Selseth har rollen som Anne Frank og kjæresten hennes, Peter van Daan, spilles av Theodor Mogstad. Begge ser fram til å gå på scenen 26. september. Foto: Anne Gundersen

Det nærmer seg premiere for Anne Franks dagbok. Regissør Roar Tromsdal lover publikum en oppsetning som beveger.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– Jeg var redd for at jeg hadde glemt det meste. Men da vi begynte å øve igjen så lå bare replikkene der i hodet mitt, sier Johanna Hermann Selseth. Hun har tittelrollen i Verdal Teaterlags oppsetning av Anne Franks dagbok.

Forestillingen skulle egentlig gå i vår, men ble utsatt på grunn av pandemien. Nå er det straks klart for premiere og det øves på spreng.

– Vi ønsker å markere at det er 75 år siden krigen og det er derfor vi har valgt Anne Franks dagbok, forteller regissør Roar Tromsdal. Han lover publikum en sterk opplevelse.

I lokalet der forestillingen skal spilles er det mørkt. Noen pinnestoler, et bord og en sofa gjenskaper det trange loftet i Amsterdam hvor familiene skjulte seg, før de ble avslørt og deporterte til konsentrasjonsleiren.

– Som tilskuer blir du sittende tett på skuespillerne. Den enkle scenografien og effektene som skapes av lys og lyd, gjør dette til et stykke som berører. Johanna er enig.

– Da vi hørte lydefektene første gang fikk jeg litt sjokk. Jeg tenkte at det kan ikke være meningen at det skal være så høyt! Men selvsagt var det nok enda høyere i virkeligheten. Det å høre at noen kommer for å ta deg og frakte deg i døden, det må ha vært grusomt.

Theodor Mogstad spiller Peter Van Daan, kjæresten til Anne Frank. Han og familien skjuler seg på det samme loftet og også Theodor forteller at det er lett å sette seg inn i angsten ungdommene måtte ha følt på.

– Det er helt ubegripelig å tenke på. Han mener at det nok var vanskelig å være kjærester under de trange forholdene.

– Men de voksne lar oss få ha tid for oss selv slik at vi kan leve ut disse følelsene, forteller Theodor.

Erlend Haga spiller Kraler i stykket. For 50 år siden hadde han rollen som Peter van Daan, den rollen Theodor Mogsta har nå, mot Hildegunn Eggen i rollen som Anne Frank.

– Disse ungdommene gjør en flott jobb. De har en fin dynamikk dem i mellom og det er med på å understreke angsten og frykten alle i denne situasjonen må ha følt på. Dette gjelder for øvrig hele ensemblet, sier Haga, som også har scenografien i oppsetningen.

– Vi har lagt vekt på det nakne og minimalistiske for å frakte publikum ut av tiden de er i og inn på loftet i Amsterdam. Opplevelsen begynner når vi henter publikum og leder dem opp trappa, inn i lokalet og over gulvet til setene. Der blir du nærmest en del av stykket.

Verdal Teaterlags oppsetning av Anne Franks Dagbok har premiere lørdag 26. september.

Nøkkelord

ANNONSE