Infomøte om ERG i Tydal:
Dette skal til for å bli vertskap
Matprodusenter og leverandører av lokal mat i Selbu fikk torsdag informasjon om European Region of Gastronomy.
Publisert: 29.04.2022 kl 18:10
Sist oppdatert: 03.05.2022 kl 10:49
Torsdag ble det avholdt informasjonsmøte for Tydals produsenter og tilbydere av lokal mat i forbindelse med Europian Region of Gastronomy (ERG) sitt valgt av Trøndelag som en av Europas representanter for bransjen i 2022.
Denne kvelden ble også følgende aktører ERG sertifisert i Tydal (se bilde).
- Norwegian Fish Farms
- Østby Gårdsbakeri
- Kulturstiftelsen Sylan & Sånn (Tydalsfestivalen)
- Kirkvollen pilegrimsgård
- Per-Hansagarden Gardsysteri
- Tydalskjøtt
- Fjellguiden Tydal As
Til stede var også inspirator Lillian Brandsfjell fra Mearohkevaerie som snakket om å etablere virksomhet bygget på samiske kultur. Prosjektleder for ERG-prosjektet i Meråker, Selbu og Tydal, Paul Sverre Røe fra Proneo AS og Lene-Mari Prøven fra Næringsforeningen i Værnesregionen, Torbjørn Berg Strømstad fra Mat- og opplevelsesprosjektet og Mari Aas fra Tydal kommune.
Hva kreves
De fremmøtte fikk en presentasjon av Paul Sverre Røe om hva som skal til for å bli sertifisert som vertskap eller produsent i ERG.
Det kreves blant annet lokal forankring i bruk av råvarer og at produsentene har kunnskap om Trøndelag som matregion. For vertene stilles det krav til minst 30 prosent bruk av lokal mat i menyer eller i produktspekteret for å bli sertifisert ERG-vert.
Populære produkter
Lillian Brandsfjell holdt et foredrag om suksesshistorien sin, som handlet om produksjon og salg av tekstiler, bruksgjenstander og smykker produsert på samiske tradisjoner.
Hun kunne fortelle at etterspørselen etter kikkertvesker i skinn tok virkelig fart etter at Jens Kvernmo ble avbildet med en av disse under en av sine ekspedisjoner til Canada.
Gode diskusjoner
Flere av Tydals produsenter av lokalmat møtte opp, og det ble fine diskusjoner mellom deltagerne utover kvelden.
Leder for Tydalsfestivalen Ann Louise Waagan kunne fortelle at festivalen også i år vil tilby egen lavvo med mat fra lokale produsenter.
Det ligger også i år konkrete planer for ny Matfestival på Stugguvollmoen andre helga i august.
Mye å glede seg til for oss matglade som besøker Tydal i sommer