Nea Radio

FrP vil legge ned Sametinget:

– Vi kan ikke være bekjente med lovgivning basert på gener

Per-Willy Amundsen (FrP) er fraksjonsleder for justiskomiteen på Stortinget. Han og partiet ønsker å legge ned Sametinget. Foto: FrP

– Norge tar avstand fra lovgivning basert på etnisitet på alle områder, bortsett fra i samepolitikken, mener Per-Willy Amundsen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi opplever at Sametinget bruker alle virkemidler for å stoppe verdiskapning og opprettelsen av nye arbeidsplasser i Nord-Norge, sier Per-Willy Amundsen (FrP).

– Dessuten mener vi på prinsipielt grunnlag at Norge som demokrati ikke kan ha en lovgivning som gir særfordeler på bakgrunn av etnisitet.

– Dette er kraftige ordelag?

– Vårt ståsted her er basert på fakta. Alle som følger med på nyheter i Nord-Norge vet at dette er riktig.

Han nevner gruvedrift som et eksempel på dette.

– Selskapet Nussir har endelig fått tillatelse til å utvinne kobber i Finnmark. Dette kommer etter en prossess som har tatt hele 12 år, der Sametinget har gjort det de kan for å stoppe denne bedriften. Nå når det endelig er fattet et positivt vedtak, jobber fremdeles Sametinget for å stoppe dette, hevder Amundsen.

– Et slikt prosjekt handler om arbeidsplasser og verdiskapning og kan også bidra til at folk faktisk blir boende i landsdelen.

Amundsen avviser at utspillet om å legge ned Sametinget er populisme som handler om den forestående valgkampen.

– Norge er tilsluttet Ilo-konvensjon nr. 169. Dette gjør at samene kan påberope seg de rettighetene de gjør.

Han forklarer at Norge kan gå ut av konvensjonen hvert 10. år.

– Sist vi fremmet saken var i 2011, så dette har ingen ting med valgkamp å gjøre.

Han aviser også at retorikken han bruker er tilsiktet og voldsom.

– Dette er basert på fakta og ikke føleri. Men det er bestandig kontroversielt å mene noe som ikke er politisk korrekt, noe eliten finner ubehagelig og media aller helst tier i hjel.

Han sier videre at dette ikke endrer ikke på virkeligheten.

– Norge har en etnisk basert lovgivning, en lovgivning som basert på gener og etnisitet gir en folkegruppe rettigheter på bekostning av andre deler av befolkningen, mener Amundsen.

– Dette er noe vi er motstandere av i alle andre sammenhenger, men når det gjelder samepolitikken er dette alts greit.

Saken behandles i Stortinget i mai.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...