Nea Radio

– Dette kan gå på bekostning av elever

Krever evaluering: Anja Ristad (SV) vil at tolærersystemet skal evalueres før det blir erklært en suksess. Foto: Anne Gundersen

SVs Anja Ristad reagerer på at den nye formen for spesialundervisning i Stjørdal erklæres som en suksess før den er evaluert.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2019 kl 16:06

– Ordningen med tolærersystemet er et forsøk som har blitt erklært en suksess før det har blitt evaluert på noen som helst måte, sier leder for Stjørdal SV, Anja Ristad, som sikter til måten man nå organiserer spesialundervisningen på Halsen ungdomsskole. Hun vil gjerne se resultatene svart på hvitt før ordningen taes videre i kommunens skoler.

– Før var det slik at når man så at eleven ikke helt fulgte skolens planer, så ble man oppmeldt til PPT. Der kom man med en tilrådning og rektor fattet et enkeltvedtak som var tilpasset den enkelte eleven. Hun forklarer at hver enkelt elev ble vurdert etter om de trengte å være alene med lærer, hadde behov for å kunne jobbe i gruppe, eller sammen med klassen.

– Det som skjer nå er at man må være i klassen uansett hvilke behov man måtte ha og det kan ha både positive og negative sider.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Ikke bare kritisk

Ristad har forståelse for at det kan oppleves stigmatiserende å bli tatt ut av klassen for spesialundervisning.

– Det er en av grunnene til at vi ikke er kritiske til hele forsøket. Det er supert å være sammen med klassen din, men dersom du sitter der og ikke får til det de andre får til, så kan du oppleve et sterkt utenforskap, mener hun.

– Det er travelt og hektisk i et klasserom og de som evner å vise at de trenger hjelp, de får det gjerne først. Det er ikke sikkert at det er elevene med spesielle behov som da mottar den hjelpen som egentlig er ment på dem.

Begrepslæring

Ristad mener at det er bra med tolærersystem i mange tilfeller.

- Men for noen elever er det helt klart best å være i gruppe. Det skjer mye i et klasserom og det kan være vanskelig å konsentrere seg. Da kan man forsvinne i mengden. Hun understreker også at denne ordningen bare gjelder norsk, matte og engelsk.

– Mange har behov for begrepslæring, de trenger å lære hva ord og begreper faktisk betyr i for eksempel KRLE, samfunnsfag og naturfag. Dette faller helt bort med tolærersystemet, fordi alle ressursene havner på de tre nevnte fagene.

Omveltninger

De andre skolene i Stjørdal skal med i den nye ordningen fra høsten.

– Det er viktig at både ansatte, elever og foreldre får si sitt om erfaringene de har gjort seg. Det er enorme omveltninger som blir gjort og med et pennestrøk har vi faktisk fjernet elevenes mulighet for å være alene med lærer. Det kan hende at dette går på bekostning av noen. Og så lenge det gjør det, må vi evaluere for å se om dette er den riktige veien å gå eller ikke, mener Anja Ristad.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...