Nea Radio

Ny undersøkelse:

Dette har vi blitt mer redde for under korona

Foto: Unsplash

7 av 10 har kjent på ulike bekymringer i løpet av pandemien. Å miste jobben er ikke i nærheten av det vi frykter mest.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- På en soleklar førsteplass er bekymringen vi har for at noen vi er glade i skal bli syke. 63 prosent er bekymret for dette, mens bare halvparten av disse er bekymret for egen helse, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

Tallene kommer fram i en undersøkelse Norstat har gjort Frende Forsikring.

Ikke bekymret for å miste jobben

Mange har blitt permittert og mistet jobben sin under pandemien, men sammenlignet med andre land har Norge kommet godt ut av det.

- Det er helt tydelig noe folk også har merket. Men 10 prosent er blitt mer bekymret for å miste jobben sin under pandemien, sier Skjerven.

Bekymringstoppen

1. At noen jeg er glad i skal bli syke – 63 prosent

2. Å reise til utlandet – 42 prosent

3. At ting ikke skal bli som før – 40 prosent

4. Den fysiske helsen min – 35 prosent

5. Den psykiske helsen min – 33 prosent

6. Treffe venner / familie – 30 prosent

7. Å gå i butikker – 28 prosent

8. Hvordan barna mine har det – 25 prosent

9. Spise ute – 23 prosent

10. Gå på treningssenter – 18 prosent

11. Å reise i Norge – 14 prosent

12. Å miste jobben min – 10 prosent

13. Treffe kolleger på jobb – 10 prosent

(Kilde: Frendeundersøkelsen/Norstat 2021)

- Det er påfallende at så mange flere er redde for de rundt seg, enn seg selv. Det er et uttrykk for at vi er sosiale vesener som bryr oss om hverandre, sier psykolog Oshadie Samarkoon i den digitale helsetjenesten Eyr.

Blir ting som før?

Å reise til utlandet og den mer diffuse «at ting ikke skal bli som før» er de neste på listen over nordmenns bekymringer.

- Vi står fortsatt i en vanskelig situasjon og pandemien er ikke over. Vi har nok et behov for å legge dette mer bak oss før vi vil blir tryggere på at vi kommer til å få normale liv igjen, sier Samarkoon.

Utenlandske helsesystemer og smittesituasjonen i andre land gjør mange skeptiske til å reise, også i høst. Stadig endrede reiseråd og retningslinjer hjelper heller ikke på.

- I undersøkelsen uttrykker 1 av 3 at de er usikre på hvilke reiseråd som gjelder nå. Jeg forstår godt at de fleste valgte norgesferie hjemme, på hytta eller på biltur, fremfor flyplasskøer og frykten for endrede råd innen de var hjemme igjen i sommer, sier Helge Skjerven i Frende.

1 av 3 frykter psykisk påvirkning

Like bak bekymringer for egen fysisk helse kommer psykisk helse.

- Det er interessant, siden korona er en fysisk pandemi. Det tyder på at mange merker at pandemien har påvirket dem psykisk. Selve koronasykdommen rammer tross alt et mindretall, sier psykolog Oshadie Samarkoon i Eyr. Hun mener de psykiske belastningene rammer alle, og først og fremst kommer som en følge av smittetiltakene.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...