Nea Radio

Her er oversikten:

Dette blir ikke dekket av bilforsikringen i kulda

Pass på i kulda: Ikke all skade som skyldes kulde dekkes av bilforsikringen. Foto: Colourbox-Tryg Forsikring

Frost er ikke bilens beste venn, men bileiere kan lett unngå en av vinterens mest unødvendige utgifter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Altfor mange glemmer å slå av vindusviskerne når de parkerer for kvelden, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Man tenker ikke over det før man starter en nedfrosset bil på morningen, men er vindusviskerne frosset fast i frontruten i løpet av natten ender mange bileiere opp med en ødelagt vindusviskermotor som må skiftes.

– Nå er vi inne i en frostperiode og da får vi mange henvendelser om slike skader, hvor kunder som regel har startet bilen i kulda på morgenen uten å løsne de fastfrossede viskerne først. Ryker vindusviskermotoren må den skiftes, og det er sure penger å betale for noe som enkelt kunne vært unngått, sier han.

Kan bli dyrt

Når vindusviskermotoren ikke klarer å rive løs viskere som sitter fast i et nedfrosset bilvindu går den gjerne varm og blir ødelagt. Noen kan også oppleve at viskerbladene rives av.

– Mange kontakter oss og lurer på om dette dekkes av bilforsikringen, men det gjør det ikke. Å skifte vindusviskermotor koster opp imot 10.000 kroner, og det er sure penger å betale for noe man enkelt kunne ha unngått, sier Brandeggen.

Sett viskerne opp

Å kjøre uten fungerende vindusviskere er uforsvarlig, og kan medføre bot fra politiet. Det beste er å løsne viskerne fra den nedfrosne ruta før man starter bilen, men i sprengkulda er mange fristet til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen.

– Vindusviskerne kan sitte godt fast i stivfrosset is, og da må man skrape de løs før man starter bilen. Trikset er å sette vindusviskerne opp idet man parkerer for kvelden. Man unngår fastfrysing, det er lettere å skrape frontruta og viskerne varer gjerne mye lengre, sier han.

Noen nyere biler har vindusviskere som kan starte automatisk, men for de fleste bør man selv sjekke at de ikke står i en posisjon som medfører at de starter når du starter bilen.

– Har viskerne frosset fast må man unngå å rive dem løs, da går viskerbladet lett i stykker. Skrap bort is og snø, og dunk forsiktig til de løsner, sier Brandeggen, som er kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...