Nea Radio

Barnevernsreformen:

– Det vikigste er å ha nok ansatte

Skeptisk: Gruppeleder i Trøndelag SV, Rakel Skårslette Trondal, mener at en veiledende bemanningsnorm og krav til kompetanse blant de ansatte er blant de viktigste tiltakene en kan gjøre for barnevernet nå. Foto: Anne Gundersen

Reformen kan føre til at de ansatte må løpe fortere og fortere uten at kommunen blir økonomiske kompensert, mener Rakel Skårslette Trondal (SV).

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Fra 1. januar 2022, trer den nye barnevernsreformen i kraft. Da overføres både det faglige og det økonomiske ansvaret for barnevernet fra staten til kommunene.

Gruppeleder i Trøndelag SV, Rakel Skårslette Trondal, er bekymret.

– En reform i barnevernet er i utgangspunktet greit. Men det som bekymrer SV er at statig flere oppgvar blir overført til kommunene, uten disse blir fullfinansiert fra statens side.

Barnevernsreformen kommer i periode hvor det har vært økt trykk på barnevernet.

– Vi vet at pandemien har gitt mange flere innmeldinger til barnevernet. Det å komme med en reform som kanskje er underfinansiert, er ikke den beste måten å løse utfordringene i barnevernet på nå.

Mer arbeid, mindre penger

Skårslette Trondal sier at en har sett at staten ofte ikke kompenserer tilstrekkelig for økte utgifter.

– Det ser vi på oppgaver både kommuner og fylket har fått fra staten til nå. Kommunene skal gjøre den samme jobben som staten, men med færre ansatte. Det går ikke opp.

Hun mener det er vanskelig å sikre at de økonomiske rammebetingelsene blir tilstrekkelige til å dekke inn den ekstra belastningen.

– Jeg kunne ha svart enkelt og sagt at vi må ha en annen regjering og kanskje er det det som må til. Vi må uansett sikre en bedre kommuneøkonomi. For sånn som det er nå så forventes at de ansatte i kommunene skal løpe forter og fortere uten å få betalt.

Etterlyser bemanningsmorm

I følge Skårslette Trondal finnes det en løsning.

– Det som hadde hjulpet var om vi fikk en veiledende bemanningsnorm og et krav til kompetanse blant de ansatte. Da hadde vi sikret at det er ansatte nok innen barnevernet og at kompetansen er på plass.

Hun understreker at en også må få kontroll over det private barnevernet.

– Dette er å sette unger ut på anbud. Det kan vi etter min mening ikke være bekjente med i Norge.

Hør intervjuet med Rakel Skårslette Trondal i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...