Nea Radio

– Det skal være (arbeids) plass for alle!

Wiktor Hagan er daglig leder ved Optimus AS.

Leserbrev fra daglig leder ved Optimus, Wiktor Hagan.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserbrev:

Tusenvis av lettere utviklingshemmede, som ønsker seg en jobb å gå til, starter dagen alene ved frokostbordet. Når dagen starter er det ingen som venter dem. Og det er refrenget. Uke etter uke. Måned etter måned. År etter år.  

Den norske kulturen er tuftet på likeverd. Vi har et velferdssamfunn som skal ivareta alle – ikke minst de som har behov for hjelp til å leve et verdig og godt liv. Likevel er refrenget det samme år etter år – utviklingshemmede som trenger en tilrettelagt arbeidsplass, må altfor ofte stå mange år i kø før de får en arbeidsplass å gå til.  


Er du utviklingshemmet og bor i Trøndelag er sjansen for en varig tilrettelagt arbeidsplass liten. Bare 6% av utviklingshemmede mellom 18 og 25 år har et slikt tilbud i det som tidligere var Sør-Trøndelag. I tidligere Nord-Trøndelag er situasjonen en aning bedre med 11%. For den store majoriteten er hverdagen nedslående. Det er ingen som venter på deg når du står opp om morgenen. Mens arbeidsledigheten i Norge ligger på rundt 4 prosent, står hele 67 prosent av de med lettere utviklingshemning uten arbeid eller dagtilbud.

Som vekstbedrift i Trøndelag huser vi 33 ansatte med tilrettelagt jobb. Vi ser at våre arbeidstagere utfører en jobb det er grunn til å være stolt av. Hovedregelen er at de gleder seg til å gå på jobb – og det de produserer tilfører verdi. For dem selv. For lokalsamfunnet. Og for samfunnet for øvrig.  Når Stortinget åpner i 2018 venter det mange utfordringer. Hele landets statsbudsjett skal legges frem, og i år forventer vi at en gruppe som i stor grad er ekskludert fra norsk arbeidsliv blir tilgodesett med en større del av potten enn tidligere år. Både fordi alle mennesker har et ønske om å være til nytte og bidra til fellesskapet – og fordi det er god samfunnsøkonomi å ha mennesker i arbeid. Faktisk tilfører mennesker i tilrettelagte arbeidsplasser samfunnet verdier for mer enn 1,5 milliarder kroner årlig. Arbeid bidrar også til bedre psykisk helse, og utviklingshemmede med tilrettelagt jobb rapporterer om høyere livskvalitet enn de som ikke har en jobb å gå til.

Derfor har vi gått sammen, over hele landet, og inviterer både stortingspolitikere og lokalpolitikere til å spise frokost med oss den 4. oktober. Før brødskivene er fortært og dagen starter, skal de ha fått med seg vårt beskjedne, men likevel svært viktige budskap:

Vi forventer at Regjeringen bevilger 2000 nye varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) i inneværende stortingsperiode.

Det betyr ikke at vi er i mål. Det betyr heller ikke at alle de som venter i kø, får en jobb. Men det utgjør en god start, som vi håper politikerne følger opp i årene som kommer.

Alt for mye verdifull arbeidskapasitet går i dag til spille fordi ventetiden på en varig tilrettelagt jobb blir for lang. Nå forventer vi at politikerne tar grep for en betydelig samfunnsgruppe. For de som ikke roper høyest. Men som både fortjener og bør ha rett til å få sin plass i arbeidslivet.

Optimus as
Wiktor Hagan, dagl.leder

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...