Nea Radio

Vaksinetilgangen:

Det løsner i april

Oversikt: Malvik har ikke hatt smittetilfeller siden 27. januar. På bildet: ordfører Trond Hoseth (tv) og kommuneoverlege Realf Ording Helgesen. Foto: Skjermdump

FHI er tydelige på at leveransen øker, først i mars og så for alvor i april.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2021 kl 07:59

Til nå er det tilgangen på vaksinedoser som har gjort at ikke flere er vaksinerte. I følge kommuneoverlege i Malvik, Realf Ording Helgesen, kan dette nå snart endre seg.

– FHI er tydelige på at tilgangen vil øke for alvor i april og vi vil også se en økning i mars, sier Helgesen til kommunestyret mandag kveld.

Per nå har alle over 80 år som ønsker det, fått satt den første av to doser i Malvik.

– Nå går vi ned på gruppen som er fra 74 år og eldre. I tillegg er vi godt i rute med helsepersonell og regner med at alle som faller inn under denne gruppen er vaksinerte i løpet av uke 10.

Forskjellige vaksiner

I Midt-Norge får risikogrupper i all hovedsak Pfizer-vaksinen. Astrazeneca gis til helsepersonell.

– Astrazeneca er en tradisjonell vaksine og denne har en vesentlig høyere forekomst av lette til moderate bivirkninger, sier Realf Ording Helgesen.

Dette kan være ømhet lokalt der stikket settes, samt lett, moderat eller høyere feber. Dette er noe man ser i hele samfunnet. I Malvik har det vært et tilfelle der personen som ble vaksinert fikk en allergisk reaksjon.

– Dette ble håndtert uten dramatikk. Personen ble tilsett av lege og det gikk bra.

Den høyrere forekomsten av bivirkninger er årsaken til at Astrazeneca i all hovedsak gis til helsepersonell.

– Dette er stort sett yngre mennesker som tåler bivirkningene som kan oppstå uten problemer. Men når det gjelder de eldste gruppene, og også personer som defineres å være i en alvorlig risikogruppe, så brukes Pfizer.

Noen takker nei

Det er mye forvirring rundt vaksinene, noe som fører til at en del takker nei.

– Dessverre er det en del unge mennesker som velger å ikke la seg vaksinere. Dette er naturligvis et frivillig valg, men det er viktig at alle får god faglig veiledning om hvordan vaksinene virker. Folk skal ikke presses, men de skal ta avgjørelser på et informert grunnlag.

En dose fra Johnson & Johnson

En treje vaksine er i ferd med å bli godkjent og denne krever bare ett stikk i armen, i motsetning til to doser.

– Dette er vaksinen fra Johnson & Johnson og dette er gode nyheter. Her er det snakk om en dose og når vi får volum på dette så vil det merkes.

Han legger til at når helsepersonell er ferdig vaksinert, er også dette godt nytt.

– Da kan vaksinenedosene fra Astrazeneca settes i den generelle befolkningen, noe som betyr at vi kommer stadig nærmere målet, nemlig at alle som ønsker det skal kunne få satt vaksinen.

Mer smittsom, mindre dødelig

Muterte virusvarianter bekymrer mange.

– Nå har det kommet til det punktet at det er snakk om muterte virus i en stor del av utbruddene. Det er nå ofte muterte virus som smitter, sier Helgesen.

Og det finnes nå et hav av mutasjoner. Pfizer-vaksinen er testet mot 17 av mutasjonene og ser ut for å fungere bra.

– Astrazeneca har ikke like gode tall, men alt tyder på at vaksinen gir mindre dødelighet og mildere sykdomsforløp.

Han sier videre at når et virus muterer så forandrer det karrakter.

– Du kan si at det er den sterkestes rett. Det betyr at viruset blir mer smittsomt men at det ikke blir mer farlig av den grunn. Det ser ut for at viruset ikke kan styrke begge disse egenskapene på en gang.

Ikke smitte siden 27. januar

Malvik har ikke hatt lokale smittetilfeller siden 27. januar.

– Heldigvis er smittesituasjonen her i kommunen svært oversiktelig nå, forteller Helgesen.

– Det samme gjelder hele Midt-Norge når vi sammenligner oss med store deler av landet. Vi vet imidlertid ikke om dette vil vedvare eller om det er stille før stormen etter vinterferien, fortsetter han.

Du skal fortsatt registrere deg på treningssentre og serveringssteder og det anmodes sterkt om fortsatt bruk av munnbind.

– Vi velger å holde tiltaksnivået der det er i dag. Det er lite inngripende for alle og vi ser at dette med munnbind har satt seg godt i befolkningen i regionen.

Dersom smittebildet endrer seg, vil tiltakene kunne endre seg raskt.

– Vi hadde en situasjon tidligere, der vi først strammet inn og så løsnet på grepene raskt. Det er uheldig om vi framstår som vinglete, men vi er nødt til å være parat til en hver tid for å kunne slå ned potensielle større utbrudd, sier kommuneoverlege Realf Ording Helgesen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...