Nea Radio
Annonse

Det lønner seg å sammenligne lånetilbud

Foto: Kredittium

Les mer om hvordan her:

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2022 kl 16:53

Ferske tall, som Kredittium.no har innhentet fra Gjeldsregisteret, viser at den totale forbrukslånsgjelden i Norge økte med 0,5 % fra august 2022 til september 2022. Samtidig melder SIFO i en fersk rapport at flere kan komme til å ty til lån og kreditter på grunn av den massive prisveksten de siste månedene.

Når «alt» blir dyrere, lønner det seg å se nærmere på hvor det er mulig å spare penger. I markedet for forbrukslån og refinansieringslån uten sikkerhet kan du spare både hundrelapper og tusenlapper, enten du har lån fra før eller skal ta opp et nytt et.

Ulik utlånspraksis gir sparemuligheter

I Norge tilbyr 167 banker og finansinstitusjoner forbrukslån og usikrede refinansieringslån. Selv om alle utlånerne følger utlånsforskriften, er det til dels store forskjeller på hvilken rente tilbyderne setter på lånene sine.

Vi kan bruke et lån på 200.000 kroner, med en løpetid på 5 år, som en illustrasjon på forskjellen:

- Den billigste banken tilbyr en effektiv rente på 9,06 %.

- Hos den dyreste er den effektive renten 22,50 %.

I kroner og øre utgjør denne forskjellen 1.200 kroner hver måned. Det koster altså en drøy tusenlapp mer i måneden å ha lånet hos den dyreste banken enn hos den billigste.

Ser vi på hva lånet koster over 5 år, blir forskjellen enda mer oppsiktsvekkende. For et lån på 200.000 kroner må du betale over 85.000 kroner mer i renter hos den dyreste banken, sammenlignet med den billigste.

Spar penger på sammenligning av lån

Kredittium er et nettsted som gjør det lettere å sammenligne lån, primært lån uten sikkerhet, slik som forbrukslån og refinansieringslån. Nettstedet tilbyr, blant annet, en sammenligningstjeneste som viser hvilke renter du kan forvente å få hos de ulike utlånerne.

- Målet med Kredittium er todelt, forteller ansvarlig utgiver Bengt Bergh. Vi ønsker å gjøre låntakere oppmerksom på at ett og samme lån kan ha vidt forskjellig priser avhengig av hvilken bank eller finansinstitusjon du snakker med. I tillegg vil vi hjelpe alle som skal låne penger med å finne de gode og billige lånene.

Et av mange tips du får av Kredittiums redaksjon, er å benytte en lånemegler fremfor å sende flere lånesøknader til utlånerne på egenhånd.

Lånemeglere er en god løsning

En lånemegler ligner på en eiendomsmegler. Eiendomsmeglere hjelper boligkjøpere med å finne boliger. På samme måte hjelper lånemeglere låntakere å finne lån. Med over 160 norske utlånere kan du spare mye tid og mange penger på å be en megler om hjelp til å sammenligne lån.

En lånesammenligning kan kompliseres av at du ikke får vite hvilken rente du får før du har mottatt lånetilbud fra bankene. Grunnen er at utlånerne setter den endelige renten etter at det er gjennomført en kredittvurdering av deg. Dette skjer først etter at utlånerne har mottatt lånesøknaden din.

Du kan selvsagt sende en rekke lånesøknader selv for å sjekke hvilken rente du får. Vil du spare tid, kan du la en lånemegler gjøre jobben. De største meglerne i landet inviterer godt over 20 banker til å gi deg et lånetilbud. Alt du trenger å gjøre er å sende én søknad til megleren.

Bankene konkurrerer om å gi deg det beste tilbudet og den laveste renten. I beste fall kan du få et tyvetalls lånetilbud i retur, noe som gjør det atskillig lettere å sammenligne hva bankene tilbyr. Det er for øvrig gratis å bruke en megler. Det er bankene som betaler for hver ny kunde de får.

Å samle lån kan lønne seg

Et annet tips Kredittium gir brukerne sine, er å samle smålån og kredittkortgjeld i ett, stort lån. Grunnen er at et større refinansieringslån kan ha merkbart lavere rente enn mindre forbrukslån og den utestående saldoen på kredittkort.

Renten på kredittkortgjeld kan være høy. Det er ikke uvanlig at den er 25 % eller mer per år. Små forbrukslån kan også bli dyre, med rentesatser rundt tyvetallet. Renten på et godt refinansieringslån kan ligge rundt 10 %.

Du skal ikke ha voldsomt høy gjeld før forskjellen blir merkbar. To mindre smålån på til sammen 40.000 kroner samt kredittkortgjeld på 30.000 kroner kan gi en månedlig lånekostnad på drøyt 1.800 kroner hvis snittrenten er 19 %.

Samler du gjelden i et refinansieringslån og får en rente rundt 12 %, er den månedlige besparelsen ikke langt unna 300 kroner. Dette er penger du kan bruke som ekstra innbetalinger på refinansieringslånet for å bli kvitt det raskere.

Også renten på refinansieringslån kan variere ganske mye mellom de ulike utlånerne. Igjen kan det være penger å spare på å sammenligne lånetilbud og velge et lån med en så lav rente som mulig.

Bli en bevisst låntaker

Kampen om norske lånekunder er hard. Dette er en fordel for deg som låntaker ettersom renter er det viktigste bankene konkurrerer om. Utfordringen kan være å finne det billigste lånet i jungelen av lånetilbud.

Kredittium.no er et bra sted å starte. Nettstedet gjør det enklere å holde oversikten over hvilke renter du kan forvente å få fra bankene og finansinstitusjonene. Dermed kan du unngå å gjøre som mange før deg; å hoppe på det første tilbudet som dukker opp, for det er nødvendigvis ikke det beste. Eller billigste.

Nøkkelord