Nea Radio

Moria brenner:

– Det haster nå! 

– DET HASTER: Varaordfører i Røros, Christian Elgaaen er en av SV-politikerne som har skrevet under oppropet. Foto: Per Magne Moan

Leserinnlegg fra ordførere og varaordførere fra SV.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Moria brenner og verden er full av folk på flukt. Samtidig har mange norske kommuner fått beskjed fra myndighetene om at behovet for å bosette flyktninger i norske kommuner i år er redusert.


Etter brannene i Hellas, står budskapet «Evakuer Moria», enda sterkere enn før. Dette er en varslet katastrofe, vi snakker om en flyktningleir hvor folk har gått innesperret med sykdom og forferdelige sanitærforhold i årevis. Det var et spørsmål om tid når noe som dette kom til å skje. Nå har hjemmet til 13 000 asylsøkere brent ned, og katastrofen er et faktum. Regjeringens svar er å hente 50 av dem. Dette er visst bestemt for en stund siden, men de har ventet på rett tidspunkt. Det fins få ord for å beskrive hvor svak respons dette er på en stor humanitær krise.  

Situasjonen på Lesvos har vært kritisk lenge.  Siden 2015 har øya tatt imot asylsøkere som kommer sjøveien fra Tyrkia. Ved utgangen av 2019 bodde det i overkant av 21.000 mennesker i de ulike leirene.  Rundt 13.000 av de oppholder seg i Moria-leiren. Den ble opprinnelig bygget som en flyktningleir med kapasitet til 3000 mennesker. 50 prosent av innbyggerne er kvinner og barn og nærmere 1000 er enslige barn uten slektninger.

Vårt budskap er klart. Vi krever at Norge tar et mye større ansvar for å ta imot mennesker fra Moria. Kommune-Norge har kapasitet til å ta imot flere flyktninger, vi har både ressurser, ansatte og lokalsamfunn som kan ta imot personer fra Moria og andre steder på en god måte. Nå må vi vise hva slags land vi ønsker å være, og hvordan vi som nasjon stiller opp for våre medmennesker. Regjeringen må nå handle, i den prekære situasjonen som har oppstått. 

Det haster. Vi har ingen tid å miste. 

Vi har ingen å miste.

Marianne Borgen, ordfører i Oslo (SV) 

Bjørnar Tollan Jordet, Ordfører i Tolga kommune (SV)

Jan Olsen, ordfører i Nordkapp kommune (SV)
Aase Refsnes, ordfører i Steigen kommune (SV)

Alf Normann Hansen, ordfører i Gamvik kommune (SV)

Pål K. Gabrielsen, fungerende ordfører i Sør-Varanger kommune (SV)
Mona Berger, Varaordfører i Trondheim kommune (SV)

Christian Elgaaen, varaordfører i Røros kommune (SV)

Nisveta Tiro, Varaordfører i Øyer kommune (SV) 

Trine Melling Stokstad, varaordfører i Haugesund kommune (SV) 

Kjartan Haugsnes, varaordfører Vaksdal kommune (SV)

Bjørn Roar Jensen, varaordfører i Moskenes kommune (SV)

Bjørg-Eva Langås, varaordfører Gamvik Kommune (SV) 

Stine Akre, varaordfører i Trysil kommune (SV) 

Vibeke Johnsen, varaordfører i Sogndal kommune
(SV)
Kjersti Tommelstad, varaordfører i Namsos kommune (SV) 

Parabaran Rajalingam, varaordfører i Karlsøy kommune (SV)

Niilo Nissinen, varaordfører i Flakstad kommune (SV) 

Rolf Sturla Velde, varaordfører i Snåsa kommune (SV) 

Eldri Svisdal, varaordfører Elverum kommune (SV)
Hanne Harila, varaordfører i Vadsø (SV)
Bjørn Jensen, varaordfører Moskenes kommune (SV) 

Mari-Anne Hoff, varaordfører i Leka kommune (SV)
Sylvi Johnsen, varaordfører i Porsanger kommune (SV)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...