ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Privatøkonom Eldar Rønning om Black Week:

- Det handler om å strukturere forbruket og planlegge

Eldar Rønning i Sparebank 1 SMN sier folk bør planlegge før de handler på Black Week-salget. Foto: Baard Danielsen

Eldar Rønning oppfordrer folk til å være en smart forbruker på handel under Black Week. - Kjøp ting du trenger og sjekk ut prisene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2021 kl 13:48

ANNONSE
Annonse

Eldar Rønning, privatøkonom i Sparebank 1 SMN, mener det er lett for folk å la seg friste av tilbudene under Black Week og Black Friday.

- Folk er litt for lettlurt, det ligger i menneskets natur. Vi liker jo å gjøre gode kjøp, men det er veldig dumt å kjøpe ting du ikke trenger bare for at det er på tilbud, sier han.

Varene blir kunstig priset

Han sier det viktigste er å ikke kjøpe ting du ikke trenger.

- Hvis du sjekker litt priser, så kan du gjøre gode kjøp. Prisjakt er en god portal der du kan sjekke hva den normale prisen på varene er. Det er lett å se at det er en del varer som blir kunstig priset opp, så setter de ned prisen og kaller det 50% rabatt.

Selv kjøpte han en TV som han visste var nedsatt mye, så det går an å gjøre gode kjøp.

- De vil jo selge ut gamle varer. De tar fjorårsmodellen og setter ned prisen og får oss til kjøpe den. Jeg kjøpte en TV til 8.000 som hadde kostet 15.000, så da gjorde jeg et godt kjøp syns jeg, sier Rønning.

Ber folk planlegge

Han oppfordrer folk til å være en smart forbruker ved å kjøpe ting de trenger, sjekke ut prisene og lage liste.

- Det med begrenset utvalg er en trigger for mange, men så kommer man i butikken og så er det tomt, men da vil kanskje butikken få deg til å kjøpe noe annet, sier han.

Rønning er tilhenger av gjenbruk og sier det går godt an å bruke brukt utstyr, spesielt i ski-bransjen hvor han selv kommer fra.

Synes synd på ungdommene

- Jeg synes synd på ungdommene, alt skal være så fancy og nytt. Da vi vokste opp kunne du godt gå i den brukte jakken til faren din som du arvet. Nå er det noe helt annet.

- Vi i Sparebank 1 har arrangert byttehelger sammen med Norges Skiforbund i fem-seks år nå. Det å bytte og kjøpe brukt innenfor idrettsklubber er blitt veldig populært, så jeg tror kanskje pendelen er i ferd med å svinge, sier han.

- Vi går på jobb og tjener penger for at vi skal bruke de, men det handler om å strukturere forbruket og planlegge. Hvis du roter deg bort, låner penger og bruker de til forbruk så blir det en vond spiral, sier Eldar Rønning.

Hør hele praten med Eldar Rønning her:

ANNONSE