Nea Radio

– Det er helt fantastisk

Lasskjørerne er et viktig kjennemerke på Rørosmartnan. Nå skal det brukes penger på å bedre stallplasser og overnattingsplasser for hestene og lasskjørerne. Foto: Per Magne Moan

Riksantikvaren har øremerket nesten 1,3 millioner kroner for å bedre stall- og overnattingsplasser for lasskjørere og forbønder under Rørosmartnan.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2018 kl 11:48

– Dette er vern gjennom bruk, og det er helt fantastisk, sier martnassjef Lillian Sandnes.

Riksantikvaren har nemlig gitt et tilskudd på 1.295.000 kroner til bedring av stall- og overnattingsplasser for lasskjørere og forbønder under Rørosmartnan.

– Jeg ønsker at midlene skal benyttes til å bedre situasjonen for stall- og overnattingsplasser i Røros bergstad, særlig med tanke på lasskjørerne under Rørosmartnan, skriver riksantikvar Jørn Holme i tiltaksbrevet.

– Midlene skal gå til tilrettelegging for overnattings- og stallplasser gjennom istandsetting av eksisterende bygninger, gjenoppføring av lagrede bygninger og rekonstruksjon av fjernede uthus, skriver Holme.

Viktig kvalitetsstempel på Rørosmartnan

Den tradisjonelle forbondkjøringa til Rørosmartnan ble gjenopptatt i 1981, og sammen med revitalisering av de gamle ferdasgårdene på starten av 2000-tallet har den ført til et sterkere kvalitetsstempel på Rørosmartnan, forteller Sandnes.

– Mye planlegging, tid og arbeid legges ned i alt fra kunnskapsoverføring til fremskaffelse av utstyr og klær, oppkjøring av leder og ikke minst trening av hester for å gjennomføre en slik tur., sier Sandnes og fortsetter:

– At vi har et mottaksapparat og en arena for å kunne ta imot ferdasfolket er helt avgjørende for at de kommer til Rørosmartnan, sier hun.

– Den beste avskjedsgaven vi kunne fått

Riksantikvar Jørn Holme slutter nå i jobben, og Sandnes sier at dette var litt av en avskjedsgave.

– Anerkjennelsen fra riksantikvar Jørn Holme, som nå dessverre slutter i jobben, betyr mye for hele lasskjørermiljøet og Rørosmartnan. Hans ønske om å bedre rammebetingelsene var den beste avskjedsgaven vi kunne få.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...