Nea Radio

Solformørkelse over Trøndelag:

– Bestandig en fascinerende opplevelse!

Magisk: Fordi om det ikke er synlig for det blotte øye, betyr det ikke at verdensrommets magi ikke er tett på oss. Foto: Laffen Jensen

I dag, torsdag, var det solformørkelse over store deler av Norge. Om du hadde det riktige utstyret, kunne du også se fenomenet i Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2021 kl 14:41

Bildet over er tatt like før klokka 13.00 i Stjørdal. Da var nemlig månen i ferd med å spise seg inn over sola, noe som betyr at en solformørkelse var i full sving.

Hobbyastronom Laffen Jensen var på plass med beskyttelsesbriller og kamera med spesialfilter, mens han streamet fenomenet for sine mange følgere på Facebook.

– Vi ser det ikke her i Trøndelag uten spesialutstyr. Lengre nord er det mer synlig og så vidt jeg vet vil det bli helt mørkt på Grønland, ivrer Jensen. Selv har han reist i inn- og utland på jakt etter astronomiske opplevelser.

– Det mest fantastiske jeg har opplevd, fant sted på Svalbard. Da fikk jeg se en komplett solformørkelse, forteller han.

– Det forandret livet mitt!

Han hadde tatt flyet opp sammen med forskere fra NASA og andre prominenser og virkelig fått kjenne på stemningen.

– Før formørkelsen inntraff deltok vi på et foredrag. Jeg oppdaget at jeg satt like bak redaktøren i Bladet Astronomi og jeg presenterte meg selv, litt starstruck. "Laffen Jensen" sa redaktøren. Konkurrenten! Det var svært for meg, ler Laffen.

Saken fortsetter under bildet:

Ad astra: Laffen Jensen retter kameraet mot himmelen for å forevige det som skjer langt der ute. Foto: Anne Gundersen

Fullt så eksotisk er det ikke på Stjørdal mens formørkelsen foregår. Men fascinerende er det likevel.

– Det må ha vært skremmende å oppleve total solformørkelse for lenge siden, før man visste hva det var, sier Laffen og kikker inn i kameraet for å få tatt bilde av det som skjer over oss.

– Og uansett om dette ikke er en full solformørkelse, så er det bestandig en fantastisk opplevelse!

Hør intervjuet med Laffen Jensen i avspilleren under:

OBS: Se aldri på sola uten forskriftsmessige beskyttelsesbriller. Det kan føre til blindhet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...