Nea Radio

Sau tatt av bjørn:

- Det blir nesten som en vane

Fellingstillatelse: Det er gitt tillatelse til felling av en bjørn i Meråker. Illustrasjonsfoto. Foto: Alexander Kopatz

Flere sauer har igjen blitt tatt av bjørn i beiteprioritert område i Meråker. Sauebonde Oddbjørn Kaasa, ser ikke bort ifra at det er snakk om den samme bjørnen som de ikke fikk innvilget fellingstillatelse for på våren.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

De skulle aller helst vært foruten det, men nå har det skjedd igjen. Beitenæringen i Meråker er igjen rammet av bjørn som går til angrep mot dyrene på beite, og denne gangen gikk tre sauer og to lam med i rovdyrangrepet. Denne gangen var det Oddbjørn Kaasa og Guri Løseth Kaasa som mistet noen av sine dyr til bjørnen.

- Det er alltid utrivelig når vi får rovdyrangrep på denne måten, men det er synd og si det, for det blir nesten som en vane. For nesten hvert år så har vi rovdyrangrep i besetningen her i Meråker, sa Oddbjørn Kaasa til Nea Radio.

God hjelp av teknologien

Hendelsen som skjedde i løpet av forrige uke ble raskt oppdaget. De siste årene har sauebøndene gått til anskaffelse av mer moderne utstyr for å kunne følge sauens bevegelser. Med bruk av systemet Nofence, har bøndene kunne satt opp virtuelle gjerder. Utstyret på sauen vil da pipe når sauen beveger seg utenfor det gitte området, og avgir strøm dersom sauen er utenfor området en stund. Annet effektivt hjelpemiddel har vært radiobjellene.

De fleste sauene til Oddbjørn Kaasa og Guri Løseth Kaasa har igjen kommet tilbake til gården, men de måtte se at fem aldri kom hjem etter rovdyrangrep på slutten av beitesesongen. Foto: Henrik Einangshaug

- Det mest effektive vi har, er det at vi har utstyrt alle nordsauene i Meråker med sporingssystemet radiobjeller. Vi kan da registrere hvor de er, og motta alarm hvis de blir liggende i ro, eller blir gående i ro på samme plassen. Det er et tilskuddsberettiget tiltak som vi har hatt, og samtidig fått tilskudd til å følge opp radiobjellene, og gjete sau bort fra de mest utsatte områdene.

Det å kunne kontrollere beitedyrenes bevegelser kom godt med under rovdyrangrepet sist uke.

- Radiobjellene gir oss nesten signal med engang at vi har hatt et rovdyrangrep i område, så vi vet om det, og da mulighet til å rykke ut. Og da vertfall få avlivet skadde dyr, og samtidig få starta opp jakt, fortsatte Oddbjørn Kaasa.

Fikk ikke fellingstillatelse i vår

Radiobjellene gjør ikke det bare enklere for bøndene å få varsel om at noe har skjedd med deres dyr, men også enklere å få fellingstillatelse på bjørn fra Miljødirektoratet. Kaasa opplyser til Nea Radio at begrunnelsen for tillatelsen denne ganger blant annet var fordi at det var en pågående situasjon.
Det ble også i vår søkt fellingstillatelse, dette for å kunne ta ut en bjørn som var blitt oppdaget like ved Fjergen i Meråker. Det var da enda sporsnø, noe som hadde gjort det vesentlig enklere enn nå på barmark. Kaasa ser ikke bort ifra at det er snakk om den samme bjørnen denne gangen. Allikevel skulle han gjerne sett at denne tillatelsen hadde blitt gitt med tanke på at bjørnen befant seg i et beiteprioritert område.

- Meråker er et beiteprioritert område, så her skal det ikke være bjørn som forstyrrer beitedyrene våre. Og når vi da ser at det kommer inn dyr på vårsnø, så bør vi kunne ta de ut, noe vi har gjort i både 2018 og 2019, og det ser ut som har en positiv innvirkning.

Hør hele intervjuet med Oddbjørn Kaasa her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...