Nea Radio

Designnominasjoner til Røros, Melhus og Trondheim

FLOKK kan bli kåret til Årets eksportbedrift. Foto: FLOKK

Espen Voll fra Trondheim, Sigurd Resell fra Melhus og Flokk, med fabrikk i Røros, er nominert til forskjellige bransjepriser under Innovasjonskraft 2018.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Espen Voll er som den ene halvdelen av designbyrået Anderssen & Voll nominert til prisen Årets produkt. Duoen har designet loungestolen «Camp» for Fora Form. Stolen er kjent for å være både stilren og komfortabel, med generøse puter festet til en stram stålramme.

Anderssen & Voll er et toneangivende norsk designbyrå som Torbjørn Anderssen og Espen Voll stiftet i 2009. Begge var tidligere gründere og designere i det kjente norske designfellesskapet Norway Says, som hadde sitt virke fra 1999 til 2009.

Resells Disney-hyllest

Sigurd Resell (1920-2010) er gjennom stolen «Bambi» nominert til Klassikerprisen. Stolen ble opprinnelig ble designet ved Rastad & Rellings tegnekontor i 1955, og er nylig blitt relansert av Fjordfiesta. Med sine tynne ben og delikate utforming ligner stolen på Disney-figuren Bambi på isen.

Resell ble uteksaminert fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1947, og jobbet deretter hos Rastad & Relling fram til 1968. Deretter drev han for seg selv, og samarbeidet tett med Vatne Lenestolfabrikk. Her formga han stolen «Falcon», ett av de mest kjente og solgte norske designmøblene fra 70-tallet.

Eksportsuksess i Bergstaden

Flokk, tidligere kjent som Scandinavian Business Seating, er nominert i kategorien Årets eksportbedrift. Kontorstolprodusenten har kjøpt opp en rekke europeiske konkurrenter. I dag er Flokk den største aktøren innen kontorstoler og møblering av arbeidsplasser i Nord-Europa, med en samlet omsetning på om lag tre milliarder kroner. En del av produksjonen foregår fra Røros, og 80 prosent av stolene som lages her selges utenfor Norge.

I fjor ble Mascot Høie fra Brekstad kåret til Årets merkevarebygger under den samme konferansen, mens Flokk gikk til topps i klassikerkategorien med sin berømte kontorstol «Capisco».

Kremen av norsk design

Torsdag 26. april skal etablerte aktører som Fora Form, Vestre, L.K. Hjelle og Flokk kjempe mot nyere aktører som Fjordfiesta, Eikund og Ygg & Lyng om prisene Årets eksportbedrift, Årets merkevarebygger, Årets produkt og Klassikerprisen, samt nyopprettede Innovasjonskraftprisen.

– Det skjer særdeles mye spennende i møbel- og interiørsegmentet i Norge, og årets nominasjoner reflekterer det store potensialet som bor i denne industrien, kommenterer Egil Sundet i Designindustrien, en bransjeforening i Norsk Industri.

Designeksport opp i første kvartal

Bransjesjefen sitter med fersk statistikk som viser at eksporten av norske designvarer økte med 4,1 prosent i årets første kvartal sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Norsk design- og ferdigvareindustri eksporterte for 58 milliarder kroner i 2017.

– Bransjen viser sterk utvikling, men samtidig ligger vi langt bak Sverige og Danmark når det kommer til eksport av design- og ferdigvarer. Norsk eksport utenom olje og gass må dobles om vi vil beholde dagens velferdsnivå. Det viktigste myndighetene kan gjøre nå er å etablere en eksportutviklingsordning lik den de har i Sverige og Danmark. Da kan vi konkurrere med våre naboland på like premisser, sier Sundet.

Feirer innovasjoner og klassikere

Utdelingen av de fem prisene skjer i forbindelse med Innovasjonskraft 2018 på Sentralen i Oslo. Det er Norsk Industri ved bransjeforeningen Designindustrien som står bak prisene, som deles ut på Innovasjonskraft 2018.

Nordicform, Hardanger Bestikk og Flokk, tidligere kjent som Scandinavian Business Seating, er nominert til prisen Årets eksportbedrift.

Vestre, L.K. Hjelle og Fora Form skal gjøre opp om prisen Årets merkevarebygger.

I Klassikerprisen står oppgjøret mellom Fjordfiestas «Bambi», VADs «Contura» og Fora Forms «City».

Når det gjelder Årets produkt, er Eikund nominert for stolen «Veng», Ygg & Lyng er påmeldt med skapet «Dis» og Fora Form er nominert for loungestolen «Camp».

Innovasjonskraftprisen 2018 har ingen forhåndsnominerte, og deles ut av Norsk Industri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret, som er arrangørene av Innovasjonskraft 2018.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...