Nea Radio

Derfor må du fjerne snø fra bilen

Livsfarlig: Snø som faller av bil i fart representerer livsfare. Foto: Rolf Magnus W. Sæther

Snø og is utgjør en stor fare dersom det faller av bilen i fart.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mange kjører rundt med store mengder snø og is på bilen, og risikerer dermed å skade både seg selv og andre. Her er noen nyttige tips for effektiv snøfjerning.

I en hektisk hverdag dropper mange å koste og skrape bilen fri for snø og is. Det kan få alvorlige konsekvenser.

– Når varmen i bilen stiger til taket under kjøring, vil snøen på taket før eller siden smelte og skli av. Er du uheldig, får du mer enn hundre kilo snø over frontruta ved nedbremsing. Da kjører du plutselig i blinde, sier Knut R. Svenningsen, daglig leder i Biltema Norge.

Spesielt isflak og isklumper utgjør en stor fare dersom de faller av i fart. Du risikerer at andre trafikanter eller kjøretøy blir truffet av prosjektilene.

– Konsekvensen av snø og is på bilen kan bli kollisjoner, utforkjøringer eller påkjørsler av mennesker langs veien. I ytterste konsekvens kan du risikere å bli tiltalt for uaktsomt drap i trafikken hvis noen omkommer som følge av nedfall fra bilen du kjører, sier politiadvokat Svein Folkestad i Utrykningspolitiet (UP).

Kan miste førerkortet

Selv om problemet vanligst på tyngre kjøretøy, ser UP ofte personbiler med farlig store snø- og islaster. Det slår de hardt ned på.

– Dersom politiet får kunnskap om slike situasjoner vil det kunne medføre bøter på flere tusen kroner, og i alvorlige tilfeller inndratt førerkort, sier Folkestad.

I tillegg til å skade medtrafikanter, risikerer du også slitasje på bilen. Vindusviskermotoren er ikke konstruert for å dytte store mengder is og snø.

– Begynner viskerne å gå før du har fjernet snø, risikerer du at sikringer eller i verste fall vindusviskermotoren ryker. Is på ruta skaper også friksjon og vil slite ut gummien på viskerne ganske raskt. Et tips for å unngå dette er å passe på at viskerne er avskrudd i det du starter motoren, sier Knut R. Svenningsen.

Når ikke opp til taket

Mange har skaffet seg høyreiste SUV-er, og da kan det være vanskelig å rekke opp til taket for å fjerne snø.

– Noen bruker piassavakost for å rekke opp, men husk at den kan skade lakken. Bruk heller en snøbørste med skånsom bust, sier Svenningsen.

Et annet triks er å børste snøen bakover, så slipper du å tråkke oppi snøen og dra med unødvendig fukt inn i bilen, sier Knut R. Svenningsen i Biltema.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...