Nea Radio

Denne uka kolliderer vi for hundrevis av millioner

Tryg Forsikring anbefaler folk å handle før klokken 12 eller å la bilen stå for å unngå kollisjoner i førjulsstria. Foto: Colourbox

Den siste uka før jul er alltid en av årets mest travleste, noe som også vises på statistikken over trafikkulykker. I tilsvarende uke i fjor kolliderte vi for over 200 millioner kroner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

— Det er god grunn til å tro at det blir minst like ille i år. Julaften faller på en mandag, hvilket betyr at folk vil være i handlemodus hele helgen og svært mange vil trafikkere mellom kjøpesentrene. I dagene før jul i fjor smalt det tett oppunder 2000 ganger hver eneste dag, sier kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, Torbjørn Brandeggen, i en pressemelding.

Hvert eneste år er bitte lille julaften, 22. desember, blant de verste ulykkesdagene i trafikken. I fjor inntraff 1.993 trafikkulykker denne dagen, og det er desidert flest menn som sitter bak rattet når det smeller.

— Mannlige sjåfører er representert i nær dobbelt så mange ulykkestilfeller som kvinner. Derfor oppfordrer vi kvinner til å kjøre hvis en kan velge. Statistisk er verstingen en mannlig bilfører i alderen 35 til 50 år, sier han.

– Kvinner flinkere til å beholde roen

Den siste uka før jul i fjor var det 11.642 trafikkulykker som medførte erstatningsbeløp for over 216 millioner kroner. Det var flest eneulykker, ulykker der det kun er én bil involvert.

Deretter følger påkjørsler bakfra, kollisjoner i kryss, ryggeulykker og påkjørsel på parkerte kjøretøy. Antallet bulkeulykker er langt over normalen, svært mange dulter borti hverandre.

Menn dominerer ulykkesstatistikken, som toppes av alderen 35 til 50 år, foran 50 til 64 år, etterfulgt av menn i aldersgruppen 65 til 97 år.

— Det er nok flere mannlige sjåfører enn kvinnelige, men likevel er det nærliggende å anta at kvinner generelt er flinkere til å beholde roen bak rattet i juletiden. Det er påfallende at over dobbelt så mange mannlige bilførere kolliderer disse dagene, enn kvinner, sier Brandeggen og fortsetter:

– Årsaken bak mange av trafikkulykkene er gjerne stress og dårlig tid. Bilister på vei til og fra parkeringsanlegg ved overfylte kjøpesentre er en gjenganger

Bitte lille julaften er bulkedagen

Hvis en ser på tallene fra de siste årene er bitte lille julaften den store bulkedagen i desember, selv om den ble slått i fjor av 18. desember. Det kollideres og bulkes døgnet rundt, og det topper seg fra klokken 12 og utover.

I de verste timene på ettermiddagen er det flere trafikkulykker hvert eneste minutt.

— Ønsker en å unngå det verste julerushet kan det se ut som man bør oppsøke kjøpesentrene tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Det er ingen som ønsker seg en bulk i julegave, og det kan bli en trasig jul dersom bilen blir skadet. Derfor oppfordrer vi alle til å ta det med ro bak rattet, kjøre mykt og helst rygge inn når de parkerer. Da har du best oversikt når du skal kjøre ut, sier Brandeggen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...