ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Hans Olav Løkken:

- Den viktigste personen er ho mor

Hans Olav Løkken Foto: Karin Jegtvik

Hans Olav Løkken har gitt ut en ny krønike med historier som har tilknytning til Værnesregionen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Jeg liker jo best historien om Ingeborg Klokkhaugen fra Meråker. Det er en historie jeg skrev for 20 år siden, men som jeg har fornyet. Det er en historie du ikke kan lese uten å bli berørt, sier Hans Olav Løkken.

Hans Olav Løkken har skrevet ny krønike, som handler om blant annet om skjebnen til Ingeborg Klokkerhaugen i 1750.

- Hvis vi går tilbake til den tiden, så var ekteskap en form for livsforsikring. De som kom fra militæret kom over Gevingåsen og det første de lurte på var hvor enkene satt. Det var måten å skaffe seg gård og grunn på.
Alder betydde ingenting, hovedsaken var å gifte seg og få den livsforsikringa, sier Løkken.

Ble henrettet

- Det største var påtrykket fra ham som person som dominerte henne så til de grader. Hun gjorde som han sa.
Så ble Ingeborg gravid og den siste måneden dro hun opp på sæteren. Da begynte ryktene å gå, men Ingeborg benektet at hun var gravid.

- Ingeborgs mor dro opp på sæteren, rev opp blusen hennes, presset brystene og da kom det melk ut. Dermed ble hun avslørt. Hun ble etter dette tatt. Det var en forferdelig prosess hvor hun ble henrettet på Langøra ved der rullebanen på Værnes er.

Mor viktigst

Løkken drar ofte frem kvinners skjebne og gir det oppmerksomhet. Da han skulle holde 17. mai-tale på Stjørdal ville han kåre den mest betydningsfulle personen for hans del.

- NRK drev på denne tida med masse kåringer og en av de var hvem som var den viktigste personen de siste hundre årene. Folket kåret den gang kong Olav. De forventet kanskje at jeg skulle si Nansen eller Amundsen, men jeg sa den viktigste personen de siste hundre år er ho mor.

Altertavlen på Frosta

Alle historiene til Løkken har tilknytning til Værnesregionen. Han forteller også om en hendelse fra 1905 som handler om en gutt som ble konfirmert i det første kullet på Frosta.

- Gutten utvandret til Amerika, og så hadde han hørt at det var en diskusjon om å få opp en altertavle. Han ville gjøre en god gjerning og gi noe tilbake til bygda. Så han fikk en maler til å lage et maleri av Jesus oppstandelse. Så sendte han over bildet, men tilbakemeldingene var at bildet ikke var godt nok til å kunne henges opp i en norsk kirke. Dermed ble bildet underkjent, sier Hans Olav Løkken.

ANNONSE