Nea Radio

Den store bulkedagen

BULKEDAGEN: 22. desember er den store bulkedagen. Foto: Colourbox

Bitte lille julaften, 22. desember, kalles bulkedagen og er blant de verste trafikkulykkesdagene i året. Tusenvis av nordmenn vil i dag stresse avgårde for å rekke de siste julegaveinnkjøpene, derfor bør du kjøre veldig forsiktig.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I dag bulkes det for titalls millioner
Og det kalles ikke den store bulkedagen uten grunn. Ulykkesstatistikken viser at bitte lille julaften utpeker seg som den verste ulykkesdagen i desember. I fjor inntraff nøyaktig 1.912 trafikkulykker 22. desember, som samlet kostet forsikringsselskapene over 36 millioner kroner.

Flest menn

Det er desidert mest menn som sitter bak rattet når det smeller.
- Mannlige førere er representert i dobbelt så mange ulykkestilfeller som kvinner. Derfor oppfordrer vi kvinner til å kjøre hvis en kan velge. Statistisk er verstingen en mannlig bilfører i alderen 35 til 50 år, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Oslo og Hordaland på topp

Fylkesoversikt over trafikkulykker bitte lille julaften, 22. desember 2016:

1. Oslo 172
2. Hordaland 145
3. Akershus 126
4. Rogaland 90
5. Møre og Romsdal 81
6. Nordland 73
7. Østfold 70
7. Buskerud 70
9. Hedmark 66
10. Sogn og Fjordane 62
11. Sør-Trøndelag 59
12. Nord-Trøndelag 49
12. Oppland 49
14. Vestfold 48
15. Telemark 42
15. Troms 42
17. Vest-Agder 27
18. Finnmark 20
19. Aust-Agder 11
20. Svalbard 0

Tallene viser i tillegg at såkalte eneulykker topper, ulykker der det kun er én bil involvert. Deretter følger påkjørsel på parkeringsplass samt ryggeulykker. Statistikken viser også at antall trafikkulykker er jevnt fordelt mellom byer og mindre tettsteder.

Mange av ulykkene er såkalte bulkeulykker, at en bil får skrape- eller bulkeskader ved å enten dulte borti en annen bil eller i faste gjenstander langs veien. Når omfanget er såpass høyt som denne dagen, blir kostnadene for forsikringsselskapene desto høyere. De estimerte utgiftene for 22. desember i fjor er på over 36 millioner kroner.

Ikke overraskende er det menn som dominerer ulykkesstatistikken. Menn i alderen 35 til 50 år troner øverst, foran menn 50 til 64 år, etterfulgt av menn i aldersgruppen 65 til 97 år.

- Kanskje er kvinner flinkere til å beholde roen i juletiden? Jeg vet ikke, men det er altså over dobbelt så mange mannlige bilførere som kolliderer denne dagen, enn kvinner. De høye ulykkestallene antar vi skyldes stress. Bilister på vei til og fra parkeringsanlegg ved overfylte kjøpesentre er en gjenganger, sier Brandeggen.

Størst fare midt på dagen

Hvis en ser på tallene fra de siste årene, er bitte lille julaften den store bulkedagen i desember, med unntak av 2012. Været har mye å si. Der det ligger snø og is er risikoen for ulykker langt høyere enn der det er bart.

Det kollideres og bulkes døgnet rundt, men det topper seg fra klokken 12 og utover. I timen mellom 12 og 13 inntreffer det over to trafikkulykker per minutt.

- De aller fleste bilulykkene skjer mellom 12 og 17 på ettermiddagen, deretter flater kurven ut mot midnatt. Når ulykkestallene er så store anbefaler vi å ta det veldig rolig, kjør defensivt og forsiktig og spesielt inn og ut fra parkeringsplassene, sier Brandeggen.

Handle før 12 eller la bilen stå

Tryg Forsikrings beste råd er å få handleturen unnagjort før kl. 12. Da er sjansen minst for køståing og sammenstøt. Best er selvsagt å la bilen stå i dag, men må du bruke anbefaler vi å:

· Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.

· Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst
ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.

· Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du
skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en
parkeringsplass.

· Om ulykken skulle være ut; sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan
unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...