Nea Radio

Nea Radio

– Den samiske historia må skrives om

Historiker Håkon Hermanstrand mener at folks kunnskap om samiske forhold er dårlig. Torsdag holder han foredrag på Røros. Foto: Bjørnar Leknes

– Mye av det som er skrevet om samisk historie av norske og svenske historikere er preget av mangel på kunnskap om samiske forhold, og historiebøkene må skrives om, mener historiker Håkon Hermanstrand.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.11.2017 kl 15:08

«Samisk historie med norske kilder - en vanskelig kombinasjon» er tittelen på et foredrag historiker Håkon Hermanstrand skal holde på Smelthytta på Røros torsdag kveld. Foredraget handler om å bruke norske kilder til å skrive samisk historie.

Hermanstrand er doktorgradsstipendiat ved Nord universitet og arbeider blant annet med samenes bygselbrev på 1700-tallet.

Mangler kunnskap

Hermanstrand mener at folks kunnskap om samiske forhold er dårlig.

– I den norske læreplanen skal ungene lære et visst minimum om samiske forhold. Problemet er at lærerne ikke er opplært til å ivareta disse målene, og lærerutdanninga må styrkes, mener han.

Artikkelen fortsetter under lydklippet

Foto: Bjørnar Leknes

–Betyr det at samer ikke har fått de rettigheter de har krav på?

– Jeg er ingen jurist og skal være forsiktig med å si noe om rettigheter. Men vi ser at historiefaget og det som historikerne har skrevet er blitt brukt som fundament for rettsavgjørelser. Det historikerne skrev blant annet på 70- og 80-tallet stemmer ikke i dag. Det betyr at fundamentet til en del rettsavgjørelser faller bort, sier Hermanstrand.

I foredraget på Røros vil han ta for seg tema som historikere har bommet på og forhold man ikke har gjort noe med i forhold til samisk historie.

– Man må ha god kjennskap til samiske forhold for å kunne bruke norske kilder. Mye av det som er skrevet om samisk historie av norske og svenske historikere er preget av mangel på kunnskap. Blant annet viser folketellinga i mange områder i 1801 at man ikke hadde samisk befolkning til tross for at det var samer i området.

Hermanstrand vil fortelle om hvorfor det kan bære galt av sted og hva som må til for at det skal fungere.

Samisk utstilling

Det vil også bli mulighet for å ta en nærmere titt på utstillinga «Stemmer fra sør», som er Rørosmuseets egen utstilling i forbindelse med Tråante 2017. Rørosmuseet ønsker å bruke jubileumsåret til å sette fokus på den samiske politiske bevegelsen, og på å gi publikum mulighet til å sette seg inn i hva det dreier seg om.

Arrangementet er et samarbeid mellom Rørosmuseet og Nord universitet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...