Nea Radio

Den norske vinden i VM-byen Östersund

Ulrika Öberg, rennsjef for VM i Östersund.

Det ser så enkelt ut, men for mange skiskyttere er hver skyting en kamp. En kamp mot hodet, en kamp mot tiden og for mange også en kamp mot lyden fra tribunen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det ser så enkelt ut, men for mange skiskyttere er hver skyting en kamp. En kamp mot hodet, en kamp mot tiden og for mange også en kamp mot lyden fra tribunen.

Et psykologisk spill som ikke akkurat blir enklere av den beryktede vinden i Östersund.

Ola Lunde er kanskje den i Norge som kan mest om skyting og vind. Han siterer olympisk mester i skyting Jean-Pierre Amat som sier at det handler om å gjøre det vanskelige enkelt, «The secret of shooting is a good position while aiming and then pull the trigger”.

En ting er at det nesten alltid er vind på arenaen i Östersund, men i tillegg bidrar mediehusets vegger til å øke vanskelighetsgraden ytterligere.

- Du kan se at de erfarne utøverne unngår skive 1 og 2 når det er mulig. Kommer vinden fra venstre slår den tilbake fra veggen og det blir mindre vind enn forventet. Det kan nesten oppleves som at vinden sirkulerer. Så her er det lett gjort å bli lurt og skru feil, sier Lunde.

Bjørndalen-modellen

De fleste velger å skru på siktet når det blåser. Noen velger Bjørndalen-modellen. Den forutsetter at man er veldig god på å beregne vind og innebærer at man må kompensere ved å sikte skjevt. Kort fortalt: Hvis vinden kommer fra venstre sikter man oppe

til venstre på blinken, kl. 22, som til og med er utenfor selve skiven. Vinden vil presse ned kulen til riktig punkt i blinken. Gevinsten ligger i at man slipper å risikere å skru feil når man er sliten i hodet, og det går raskere. Bjørndalen selv mener at han vant

mange medaljer takket være denne modellen.

Norge og Sverige tar ulike valg

Sverige har valgt å satse på samme modell som før OL-suksessen i Pyeongchang. De trener og oppholder seg så mye som mulig på hjemmearenaen i Östersund. De var ikke på den norske sesongåpningen på Sjusjøen og dropper verdenscuprennene i USA og Canada i februar.

– Vi ønsker ikke unødvendige komplikasjoner med tidsomstilling og forlorende treningsdager. VM på hjemmebane er naturlig nok det store målet for oss i år og da er det full fokus på det, sier landslagstrener Mattias Nilsson.

- For å teste formen og kjøre en konkurranse før VM, reiser vi til EM i Minsk i slutten av februar, sier han.

Det er likevel ikke bare psykologiske fordeler med å ha VM på hjemmebane. Statistikken viser at VM på hjemmebane ikke alltid er noen fordel.

- Langdistanseidretter kan bedre dra nytte av fordelene på hjemmebane, mens i skiskyting forsvinner flere fordeler på grunn av presset på standplass. Mange opplever den fryktede «Kneskjelven», begynner å dirre i lårene og sprekker i skytemomentet.

For å ikke å la seg påvirke av folkelivet på tribunen, går derfor mange utøvere med spesialstøpte ørepropper, forteller Lunde.

Hva skal til for å lykkes i Östersund?

- Det er kjempeviktig å ha en filosofi om hvordan man gjennomfør skytingen uansett vær, og i sterk vind er det helt avgjørende, sier Lunde. Når det kommer fra en som selv har trent Ole Einar Bjørndalen, så bør det være en sikker kilde. Det finnes altså ingen snarveier på standplass, men likevel får han det til å høres enkelt ut. Her er Olas tre steg for suksess i krevende vindforhold:

Man må rett og slett ha trent masse i vind.

Har man trent mye, holder man hardere og klarer å skyte kjapt mellom vindkulene.

Man må tørre å gjennomføre filosofien i en konkurranse.

Det er kun en sjelden gang rennsjef Ulrika Öberg i Svenske Skidskytteförbundet ser de små vimplene henge trøtte nedover, når hun ser ut fra kontorvinduet midt på skiarenaen i Östersund.

- Men det skjer det også. Jeg kan spesielt huske én konkurranse i fjor når det var helt vindstille, solskinn og klar sikt over fjellene helt inn i Norge sier hun. Det er forresten derfra den sterke vinden kommer fra, legger hun til.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...