ANNONSE
Annonse

Den norske vinden i VM-byen Östersund

Ulrika Öberg, rennsjef for VM i Östersund.

Det ser så enkelt ut, men for mange skiskyttere er hver skyting en kamp. En kamp mot hodet, en kamp mot tiden og for mange også en kamp mot lyden fra tribunen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Det ser så enkelt ut, men for mange skiskyttere er hver skyting en kamp. En kamp mot hodet, en kamp mot tiden og for mange også en kamp mot lyden fra tribunen.

Et psykologisk spill som ikke akkurat blir enklere av den beryktede vinden i Östersund.

Ola Lunde er kanskje den i Norge som kan mest om skyting og vind. Han siterer olympisk mester i skyting Jean-Pierre Amat som sier at det handler om å gjøre det vanskelige enkelt, «The secret of shooting is a good position while aiming and then pull the trigger”.

En ting er at det nesten alltid er vind på arenaen i Östersund, men i tillegg bidrar mediehusets vegger til å øke vanskelighetsgraden ytterligere.

- Du kan se at de erfarne utøverne unngår skive 1 og 2 når det er mulig. Kommer vinden fra venstre slår den tilbake fra veggen og det blir mindre vind enn forventet. Det kan nesten oppleves som at vinden sirkulerer. Så her er det lett gjort å bli lurt og skru feil, sier Lunde.

Bjørndalen-modellen

De fleste velger å skru på siktet når det blåser. Noen velger Bjørndalen-modellen. Den forutsetter at man er veldig god på å beregne vind og innebærer at man må kompensere ved å sikte skjevt. Kort fortalt: Hvis vinden kommer fra venstre sikter man oppe

til venstre på blinken, kl. 22, som til og med er utenfor selve skiven. Vinden vil presse ned kulen til riktig punkt i blinken. Gevinsten ligger i at man slipper å risikere å skru feil når man er sliten i hodet, og det går raskere. Bjørndalen selv mener at han vant

mange medaljer takket være denne modellen.

Norge og Sverige tar ulike valg

Sverige har valgt å satse på samme modell som før OL-suksessen i Pyeongchang. De trener og oppholder seg så mye som mulig på hjemmearenaen i Östersund. De var ikke på den norske sesongåpningen på Sjusjøen og dropper verdenscuprennene i USA og Canada i februar.

– Vi ønsker ikke unødvendige komplikasjoner med tidsomstilling og forlorende treningsdager. VM på hjemmebane er naturlig nok det store målet for oss i år og da er det full fokus på det, sier landslagstrener Mattias Nilsson.

- For å teste formen og kjøre en konkurranse før VM, reiser vi til EM i Minsk i slutten av februar, sier han.

Det er likevel ikke bare psykologiske fordeler med å ha VM på hjemmebane. Statistikken viser at VM på hjemmebane ikke alltid er noen fordel.

- Langdistanseidretter kan bedre dra nytte av fordelene på hjemmebane, mens i skiskyting forsvinner flere fordeler på grunn av presset på standplass. Mange opplever den fryktede «Kneskjelven», begynner å dirre i lårene og sprekker i skytemomentet.

For å ikke å la seg påvirke av folkelivet på tribunen, går derfor mange utøvere med spesialstøpte ørepropper, forteller Lunde.

Hva skal til for å lykkes i Östersund?

- Det er kjempeviktig å ha en filosofi om hvordan man gjennomfør skytingen uansett vær, og i sterk vind er det helt avgjørende, sier Lunde. Når det kommer fra en som selv har trent Ole Einar Bjørndalen, så bør det være en sikker kilde. Det finnes altså ingen snarveier på standplass, men likevel får han det til å høres enkelt ut. Her er Olas tre steg for suksess i krevende vindforhold:

Man må rett og slett ha trent masse i vind.

Har man trent mye, holder man hardere og klarer å skyte kjapt mellom vindkulene.

Man må tørre å gjennomføre filosofien i en konkurranse.

Det er kun en sjelden gang rennsjef Ulrika Öberg i Svenske Skidskytteförbundet ser de små vimplene henge trøtte nedover, når hun ser ut fra kontorvinduet midt på skiarenaen i Östersund.

- Men det skjer det også. Jeg kan spesielt huske én konkurranse i fjor når det var helt vindstille, solskinn og klar sikt over fjellene helt inn i Norge sier hun. Det er forresten derfra den sterke vinden kommer fra, legger hun til.

Siste nytt i Sport Vis flere

Livsglede en hel helg

Livsglede en hel helg

Landsturneringen for funksjonshemmede til Stjørdal

Fra 30. august til 1. september fylles Stjørdal med livsglede når byen skal arrangere Landsturneringen for funksjonshemmede 2019.

Viktig seier i bunnstriden

Viktig seier i bunnstriden

Selbu sikret seg to poeng i jevn kamp mot tabelljumbo Melhus/Gimse

Malvik satser på E-sport

Malvik satser på E-sport

Malvik kommune har startet et prosjekt der såkalt E-sport får rammer på lik linje med andre fritidsaktiviteter.

SBK Årets Fair Play-klubb

SBK Årets Fair Play-klubb

Selbu Ballklubb er tildelt prisen som Årets Fair Play-klubb for NFF Trøndelag.

Sivert Kjøsnes tok bronsje i F650

Sivert Kjøsnes tok bronsje i F650

Kjøsnes passerte Lars Monsen på siste etappe inn mot Røros.

10 fikk ny eier

10 fikk ny eier

Da Matti Vilhjalmsson dro til Vålerenga, ble drakt nummer 10 ledig. Allerede da begynte Pål-André Helland å tenke tanken om et nummerbytte.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE