Nea Radio

Trøndelagsmøtet:

– Den norske næringsstukturen er avgjørende

Børsnotert: Av over 200 børsnoterte bedrifter i Norge er bare rundt 11 fra Trøndelag. – Det gjør oss i Norbit nærmest til en rødlistet art, sa direktør Per Jørgen Weisethaunet under Trøndelagsmøtet torsdag. Foto: Anne Gundersen

Direktør for Norbit, Per Jørgen Weisethaunet, mener at den uformelle, flate strukturen som preger norsk næringsliv er avgjørende for suksess i utlandet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2020 kl 12:25

Trøndelagsmøtet er i full gang og topper fra nærings- og samfunnsliv er samlet for å dele erfaringer og visjoner.

– Jeg er vant med å presentere Norbit men her har jeg ikke vært før, så dette var en litt uvant setting, sier direktør Per Jørgen Weisethaunet etter at han hadde vært på scenen for å snakke om den nylig børsnoterte bedriften.

– Det er bare rundt 11 trønderske av over 200 børsnoterte bedrifter i Norge, så det gjør oss vel egentlig til en litt rødlista art.

– Med tanke på hvor mange flinke folk vi har i landsdelen, så er dette tallet alt for lavt. Banksjef i SpareBank1 SMN, Eli Arnstad, er enig.

– Det er ikke uvesentlig hvor eierskap sitter og det er ikke uvesentlig at eierskap synes. Ikke bare regionalt men også på Oslo børs og i resten av verden. Derfor burde vi absolutt hatt flere trønderske børsnoterte bedrifter.

Saken fortsetter under lydklippet

Bidrar til vekst

Leder for NAV Værnes, Merethe Storødegård, mener at NAV har et viktig samfunnsoppdrag, også når det gjelder å formidle verdifull arbeidskraft til lokale bedrifter.

– Det NAV skal gjøre er å få folk i arbeid og dermed er vi avhengig av vekst i næringslivet. Ikke minst er vi opptatt av at bedriftene skal ha åpne dører for dem som står lengst borte fra arbeidslivet. Sammen med bedriftsledere hever vi kompetansen i denne gruppen, slik at vi gjør dem gode til å samhandle og å bli gode medarbeidere og leverandører til bedriftene, forklarer Storødegård.

– Vi sikrer tiltakene som skal til for å gi kompetansen denne gruppen trenger for å kunne bidra til vekst i næringslivet i regionen.

Fremtidsorientert

Norbit er en sterkt automatisert bedrift som har lokal tilhørighet men satser tungt internasjonalt.

– Vi har fokus på at vi utvikler en virksomhet som er framtidsrettet. For å lykkes med det må vi være konkurransedyktige internasjonalt. Dersom vi ikke er konkurransedyktige ute i verden kommer det fort internasjonale konkurrenter og utfordrer oss, mener Weisethaunet.

– Vi må ut, vi må være verdens beste og da må vi bruke kompetansen i norske arbeidere.

Kroppsspråk: Bendik Nordgaard fra Stjørdal jobber som klovn i flyktningeleire i Europa gjennom organisasjonen The Flying Seagull Project. – Det går mye i kroppsspråk for å nå fram til ungene, fortalte han under Trøndelagsmøtet torsdag og demonstrerte overfor delegatene at det fungerer helt utmerket. Foto: Anne Gundersen

Korte beslutningslinjer

I følge Weisethaunet er en av de største fordelene med norsk næringsliv den uformelle og flate strukturen.

– I Norge er det slik at en hvilken som helst arbeider vet at han eller hun kan gå rett til sjefen og si hva de mener om hvordan ting bør gjøres. Dermed blir det mulig for bedriftsledere å utnytte kompetansen i de ansatte på en helt unik måte. Når vi så legger på automatisering kan vi konkurrere med hvem som helst, mener han. Eli Arnstad er enig.

– I tillegg har vi en høyt utdannet befolkning og dermed har vi tilgang på "rimelig" arbeidskraft lokalt, sier hun og trekker fram det Storødegård sier om samhandling.

– Dette er et veldig viktig poeng. I vår region er det kort vei til beslutningstakere og kapital. Det er kort vei mellom NAV og bedrifter og derfor er det slik at når vi bestemmer oss for noe er det bare å gjøre det. Da bare gjør vi det.

– Ja, vi bare gjør det, stemmer Merethe Storødegård i.

– Vi spør ikke, vi bare gjør det.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...