ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Kronprins Haakon til Nidarosdomen:

Deltok på festgudstjeneste

H.K.H Kronprins Haakon utenfor Nidarosdomen med landets 12 biskoper, preses og kirkerådslederen. Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum står til venstre på for Kronprinsen på bildet og preses Olav Fykse Tveit til høyre. Foto: Anette Fossmo

Markerte ny preses, nytt kirkemøte og nytt kirkeråd med festgudstjeneste.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Søndag 11. oktober ble det holdt festgudstjeneste i Nidaros domkirke for å markere innsettelsen av ny preses, nytt kirkemøte og nytt kirkeråd. Preses Olav Fykse Tveit ble egentlig vigslet og innsatt tidligere i år, men grunnet koronarestriksjonene ble det en begrenset vigslingsgudstjeneste. Ettersom kirkemøtet, som også var utsatt, ble arrangert i Trondheim denne helgen egnet det seg godt med en felles markering.

Det ble en høytidelig begivenhet hvor både Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg deltok. Hans Majestet Kongen og Dronningen skulle også egentlig være tilstede, men på grunn av Kongens operasjon fredag, representerte Kronprinsen kongehuset alene.

Kirkens storting

Fredag valgte kirkemøtet «ny» kirkerådsleder, hvor Kristin Gunleiksrud Raaum ble gjenvalgt til å lede kirkerådet i to nye år. Hun forteller hvilken betydning de kongeliges tilstedeværelse har for en slik markering:

- At de kongelige er tilstede på åpningen av Kirkemøtet er en lang tradisjon. Det er viktig både for kirken og for samfunnet. Jeg tror det er viktig for kongehuset også, sier hun og fortsetter:

- Det handler om kirkens rolle i samfunnet, vi er den største organisasjonen i Norge. Dette er den norske kirkes øverste organ, på en måte kirkens storting – så da er det flott at de kongelige er med og markerer det første kirkemøtet i denne perioden.

Noe av det som var ekstraordinært med dagens gudstjeneste var at alle biskopene i Norge var samlet i Nidarosdomen for å delta. Det er noe som ikke skjer så veldig ofte:

- Det er ikke så ofte, nei, men de er jo her på kirkemøte. Før korona hadde vi egentlig tenkt at vi skulle innsette preses nettopp på kirkemøtet, som var planlagt i april. Nå ble det ikke slik, så vi måtte endre planen, forklarer Gunleiksrud Raaum.

- At vi får til en sånn fantastisk festgudstjeneste med biskoper, hele kirkemøtet og de geistlige folkevalgte sammen på denne måten, det er viktig.

Hør hele intervjuet med Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum her:

Våge å tro at mennesket kan gjøre bedre

Preses Olav Fykse Tveit holdt preken under festgudstjenesten, hvor han satte temaer som mobbing, diskriminering og hatprat på dagsordenen. Han trekker en parallell til Jesus fokus på forsoning og mener mye av de som ble sagt av Jesus har stor aktualitet i dag.

Han peker på at mye av uroen vi opplever både nasjonalt og internasjonalt i dag beror seg på en retorikk som ikke er forsonende og bidrar til å skape en større splittelse mellom oss mennesker. Han oppfordrer til at vi sammen skal stå opp mot ord og ideologier som forgiftet samfunnet. I tillegg ga han oppmerksomhet til klimakrisen.

- Som kirke – sammen med andre kirker – skal vi i alle forhold spørre hvordan vi kan stå i forsingens tjeneste. Vi gjør det i samarbeid med alle mennesker av god vilje, uansett religiøs tro eller ikke. Så må vi våge å tro at vi som menneske kan gjøre det bedre, i en uforsonet verden, i ei menneskeslekt som har blitt naturens fiender, sier preses Olav Fykse Tveit fra prekestolen.

Han henviste også til Hans Majestets Kong Haralds egne taler, med spesiell vekt på talen holdt ved Kongens 25-årsjubilum, der Kongens omfavnelse av Norge som mangfoldig samfunn ble trukket frem. Preses Olav Fykse Tveit benyttet også anledningen til å sende Kong Harald og Dronning Sonja en varm hilsning og god bedring.

Kronprins Haakon: En veldig fin opplevelse

Etter festgudstjenesten tok Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon seg tid til å besvare noen av pressens spørsmål i plenum. Han forteller om hvordan han opplevde gudstjenesten, samtidig som han ga en oppdatering på Kongens tilstand:

- Det var en veldig fin opplevelse. Jeg synes det var veldig flott å høre på korsangen, det er jo en utrolig ramme rundt når det er i Nidarosdomen.

- Kongen har det bra. Jeg vil gjerne få lov til å takke hele teamet fra sykehuset med Bjørn Bendz i spissen, som har gjort en utrolig god jobb. Det gikk jo veldig bra, vi viste jo at de var kjempeflinke, men likevel er det fint å høre at alt hadde gått bra. Så både legene er fornøyde og faren min er fornøyd, fortalte Kronprins Haakon etter gudstjeneste.

Kronprins Haakon tok seg tid til å snakke med pressen samlet etter gudstjenesten. Han opplevde gudstjenesten som veldig flott og kommenterte at det var betimelige tema presens Olav Fykse Tveit tok opp i sin preken. Foto: Anette Fossmo

Nøkkelord

ANNONSE