Nea Radio

Debatt:

Varsler likestillingskamp mot ufrivillig deltid

Ufrivillig deltid: Emilie Græsli er leder for AUF Trøndelag. Nå varsler hun og partiet likestillingskamp. Foto: AUF Trøndelag

Ingvild Kjerkol, leder i Trøndelag Arbeiderparti og Emilie Græsli, leder i AUF i Trøndelag, varsler kamp mot ufrivillig deltid som hovedsak for en rødgrønn regjering, heter det i et debattinnlegg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Et stort flertall av helsefagarbeidere jobber fortsatt deltid og ofte på flere helseinstitusjoner samtidig, viser en ny undersøkelse utført for Fagforbundet, skriver Arbeiderpartiet i et debattinnlegg.

Dette får Trøndelag Arbeiderparti og AUF i Trøndelag til å slå alarm. Rapporten viser at syv av ti helsefagarbeidere jobber deltid og hver fjerde ansatt jobber flere steder for å få en inntekt å leve av. Kjerkol og Græsli varsler nå at kampen mot ufrivillig deltid blir en av hovedprioriteringene til Arbeiderpartiet dersom de kommer i regjering i høst.

– Tallene viser at likestillingen i Norge og Trøndelag ikke er i mål. Kommunene setter seg mål og lager prosjekter, men har for få midler til å gjennomføre dem. Det går for tregt, og vi akter å ta kampen for å rette opp i skjevheten, sier Kjerkol.

Rapporten fra Fagforbundet peker på at en stor andel deltidsarbeidere i helsesektoren, kombinert med at en av fire i sektoren også jobber i andre virksomheter for å skaffe seg en inntekt å leve av, gikk utover beredskapen.

– Vi mangler helsepersonell, det er ekstra tydelig nå i pandemien. Det lokker få nye sykepleiere eller helsefagarbeidere at vi tilbyr stillinger på 20-30% etter endt utdanning. Hovedregelen skal være at alle som ønsker det skal få en heltidsstilling. Dette er en av de store likestillingskampene vi skulle ha løst for lenge siden, og viser hvorfor det fortsatt er viktig å markere kvinnedagen, sier Græsli.

Kjerkol, som er Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson har jobbet med temaet i stortinget tidligere.

– Vi har foreslått tiltak, for eksempel et forpliktende heltids-samarbeid i stortinget tidligere, men vi har ikke fått gjennomslag. Når vi kommer til regjeringskontorene blir dette noe av det viktigste vi skal få på plass. Dette både for den enkelte i helsesektoren, men også for beredskapen i samfunnet og viktigheten av et sterkt helsetilbud i hele landet.

Også i Trøndelag

Tall for Trøndelag fra 2019 viser at flest kvinner jobber deltid. Mens 19,6% av mennene jobber deltid, så er det samme tallet for kvinner hele 43,7%. Dette betyr at kvinner utgjør 67,5% av de som jobber deltid i Trøndelag.

– Det er ikke tilfeldig at ufrivillig deltid er mye mer utbredt i kvinnedominerte yrker, dette er strukturer som henger igjen fra forrige årtusen. Ingen hadde akseptert slike tall blant i mannsdominerte yrker, og det er ingen grunn til at vi skal akseptere det i helsesektoren, sier Græsli.

Flere kommuner i Trøndelag har tatt tak i utfordringen, dette har gjort at det også er stor forskjell på de trønderske kommunene, der Trondheim er best i klassen med en andel kvinner i deltid er på 37,1%.

– Det er gode eksempler på heltidsprosjekter i flere Trønderske kommuner som Trondheim og Malvik. Men vi vet at dette er et problem i hele Norge, og da må vi forvente at vi har en regjering som kommer seg på banen. Det har ihvertfall vi planer om å gjøre dersom vi får flertall, avslutter Kjerkol.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...