Nea Radio

Foto: Karin Jegtvik

Følger konflikten i hjemlandet:

- De vet de blir torturert

Faren våknet av stort smell

- Pappa våknet av et drønn, og så at balkongdøren åpnet, det sier norsk-ukrainske Nataliya Dybvadskog, som følger situasjonen i hjemlandet tett.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2022 kl 09:52

ANNONSE
Annonse

I lengre tid forøkte en rekke toppledere i vesten å komme til en diplomatisk løsning med Russland uten å lykkes.

Natt til torsdag denne uken gikk Russland til en fullskala invasjon av Ukraina. Både militære og sivile menneskeliv har gått tapt, og bare det første døgnet gikk 137 ukrainske menneskeliv tapt, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en videotale til nasjonen natt til fredag.

Hjemme på Stjørdal sitter Nataliya Dybvadskog og følger spent med på situasjonen i hjemlandet.

- Pappa våknet av et drønn, og så at balkongdøren åpnet, fordi det var et stort smell. Det var store eksplosjoner, han skjønte det fordi de forberedte seg på at det ble krig.

Det sier Dybvadskog, som selv vokste opp i den ukrainske byen Vinnytsia, cirka 120 kilometer fra grensen til den nordlige delen av Moldova. Fredag var hun gjest i ettermiddagssendingen på Nea Radio.

Sover med klærne på

Konflikten i Ukraina har pågått i mange år. I perioden 1922 til 1991 var Russland og Ukraina en del av Sovjetunionen, en føderasjon Krim-halvøya var en del av inntil 1954. I 2014 ble Krim-halvøya annektert av Russland.

- Det har helt siden 2014 pågått hybridkrig for å gjøre at vi blir fascister, pluss at vårt land ikke fortjener å være selvstendig. Vi er så dårlige, dårlig økonomi, bestandig velger dårlige presidenter eller statsministere i vårt land, men det er ikke sånn. Vi har bestandig hatt økonomisk krig med Russland, vi var ikke med i Europa, så den økonomiske krigen har bestandig ødelagt oss.

Fascisme

 • Politisk ideologi som legger sterk vekt på nasjonens betydning og enhet
 • Autoritært, førerbasert og diktatorisk styre innad og en imperialistisk holdning utad
 • Fascismen er i en slik forstand en samlebetegnelse som i tillegg til den italienske fascismen i mellomkrigstiden, også inkluderer nazismen i Tyskland og ulike høyreautoritære regimer i Sør-Europa og Latin-Amerika etter andre verdens verdenskrig (1945).
 • Ordet brukes i snever forstand om den politiske bevegelsen som oppsto i Italia under ledelse av Benito Mussolini i tiden under og etter første verdenskrig. Mussolini satt med makten i Italia i perioden 1922 til 1943.

Kilde: SNL


Hjemme i Ukraina sitter flere av Dybvadskogs nærmeste familiemedlemmer. Hennes mor, far og søster med familie sitter rundt om i hjemlandet, og er i dag trygge, men samtidig redd for hva som vil skje i tiden som følger.

- De må sove med klær på, det vet ikke hva som skjer, forteller Dybvadskog.

Mange tror på propanga fra russisk TV

Selv om Russland gikk til invasjon av Ukraina sist torsdag, har den siste tids konflikt pågått i lengre tid. I november i fjor ble 100 000 russiske millitærstyrker utplassert nær grensen til Ukraina, noe som gjorde Ukraina-konflikten mer spent enn noen gang siden annekteringen av Krim i 2014.
Russernes utplassering kom som følge av at de ønsket en garanti for at Ukraina ikke skulle få bli medlem av Nato.

Selv om den ukrainske nasjonalforsamlingen, Rada, i 2019 vedtok at medlemskap i Nato og EU er grunnlovsfestede, strategiske mål for landet, er Ukraina ikke medlem av Nato den dag i dag.

Flere Nato-land valgte allikevel å reagere på russernes opptrapping med å mobilisere deler av sine militærstyrker, og økte sin tilstedeværelse øst i Europa. Flere av Ukrainas naboland er medlemsland er medlem av forsvarsalliansen.

- Jeg har snakket med noen i Polen, og de er veldig redde, og det er derfor de hjelper oss. Jeg er veldig takknemlig for at den polske befolkningen har tatt imot vårt folk som rømmer og spør etter hjelp. (...) Vi er også veldig takknemlig for Baltikum, dette er også veldig farlig for de. Vi får veldig mye informasjon gjennom internett, og konstant dukker det opp som ord Polen og Baltikum, etter Ukraina.

Dybvadskog forteller at de fleste ukrainere kan russisk, og at mange ukrainere, både i hjemlandet og ukrainere som bor andre steder i verden, følger med på russisk statlig TV. Hun mener det er viktig at ukrainere som ikke lengre bor i hjemlandet tar kontakt med de i hjemlandet, og forklarer de ærlig hva som skjer i landet, da mange tror på propagandaen på russisk TV.

- Det de sier på russisk TV er helt hårreisende. De sier at vi ukrainere og landets ledelese er fascister. Det har hele tiden vært propaganda. Hjernevasket hvis du sier til en person at han er fascist, og han etter hvert godtar det. Det er folk som har blitt hjernevasket hele tiden disse åtte årene siden de tok Krim-halvøya.

Hvordan er forholdet mellom ukrainere og russere som bor i Europa?

- Jeg kommuniserer ikke så mye med de, men ser på nett at mange støtter Putin fordi de har russisk TV som blir sendt til Norge og andre land i hele verden, og de ser på russisk TV mest. Som jeg sier, det går konstant propaganda der hele tiden. Mange av de har aldri vært i Ukraina, men bare hørt på TV (russisk journ.anm.) at det er slik. De tror kanskje på det, men jeg vet det er mange russere som støtter oss, som ikke blir hjernevasket av propaganda og russisk TV.

- De vet de blir torturt

En rekke statsledere forsøker nå å påvirke Russland i form av sanksjoner mot landet, noe Dybvadskog mener er veien å gå får å unngå krig. Hun føler seg derimot trygg på at de i hjemlandet ikke gir seg, og kjemper for friheten og demokratiet.

- Ukrainere er ikke skapt for å være under noen andre, derfor tror jeg det blir store kamper.

Selv om den siste tids konflikt har pågått i lengre tid, velger flere ukrainere å ikke forlate hjemlandet. Dybvadskog forteller at flere kvinner hun kjenner velger å bli for å passe på familien, og for å hjelpe enten de som er skadet eller skutt, eller med forskjellige oppgaver på sykehuset. Videre sier hun flere ukrainerene vet de aldri får Ukraina tilbake dersom de mister det nå.

- Putin skal ødelegge. Ødelegge ukrainsk kultur, ukrainsk språk, det blir bare russisk, og det blir bare russisk kultur. Alt det ukrainere har hatt alle disse årene skal forsvinne. Det som er verst for ukrainere er å miste sin identitet og sitt demokrati.

Dybvadskog har selv hørt fæle fortellinger fra sin mormor, om en mormor som levde surt under Josef Stalin fra 1932 til 1933, en mormor som ofte gråt midt på natten grunnet krigen med tyskerne, og sulten i hjemlandet. En sult som ifølge Dybvadskog ble forårsaket av en blokade rundt Ukraina, og som medførte at ingen fikk komme inn eller ut av landet.

Får Putin det som han vil, frykter Dybvadskog det verste for sitt hjemland.

- De mister alt. De vet de blir torturert, samme som under Josef Stalin og Lenin (Vladimir journ.anm.).

Dybvadskogs frykt er at Putin vil samle gamle Sovjetunionen gjennom hybridkrig, og med det løsrive Europa. Hun mener det derfor er veldig viktig for Ukraina med sanksjoner, blant annet fordi flere rike russere har penger plassert utenfor Russland.

- Det eneste håp ukrainere har er at vesten hjelper til. De kjemper ikke bare for Ukraina, de kjemper for hele Europa. Vi vet at han vil samle gamle Sovjetunionen, han stopper ikke i Ukraina, han går videre.

Fakta om Ukraina

 • Republikk med nærmere 45 millioner innbyggere, dette inkluderer Krim-halvøya.
 • Ikke en del av Den europeiske union, EU, eller forsvarsalliansen NATO
 • Landet har blitt ledet av president Volodymyr Zelenskyj siden mai 2019.
 • Areal på 603 550 kvadratkilometer, noe som gjør landet til det nest største i Europa etter Russland. Fastlands-Norges areal er til sammenligning på 323 808 kvadratkilometer.
 • En del av Sovjetunionen i perioden 1922 til unionens oppløsning i 1991.
 • Landet erklærte seg uavhengig 24. august 1991
 • I 2014 ble Krim-halvøya annektert av Russland. I en folkeavstekning 16. mars 2014 stemte flertallet av innbyggerne på halvøya for å bli gjenforent med Russland, en avstemning som var svært omstridt internasjonalt.

Kilde: SNL

Nøkkelord

ANNONSE