Nea Radio

Økte kostnader ved barnevernsreformen:

– Gir mulighet for tiltak i hjemmet

Kostbart: Når barnevernsreformen trer i kraft, kan det bli dyrt for kommunene å sette inn tiltak for barn som trenger det. Foto: Fylkesmannen

Fra 1. januar 2022 må kommunene selv betale for tiltak gjennom barnevernet. Det kan bli dyrt. Ros-Mari Berre mener at det også gir muligheter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 19.02.2021 kl 09:33

– Bakgrunnen for å flytte mer ansvar til kommunene på barnevernsområdet, er kommunenes nærhet til familiene og innsikten i barnas og foreldrenes behov. Barnevernsreformen skal styrke kommunenes forebyggende arbeid og tidlig innsats, sier sier Ros-Mari Berre, som er kommunalsjef for barn og unge i Malvik kommune.

Denne uken informerte hun formannskapet om det som kommer.

Per i dag får kommunene refundert en stor del av kostnadene ved barnevernstiltak fra staten. Når barnevernsreformen trer i kraft endres dette og det hele og fulle økonomiske ansvaret faller på kommunene. Særlig det å plassere barn utenfor hjemme vil få en dramatisk økning når det gjelder prislapp.

– Slik det er nå betaler vi rundt åtte millioner kroner per barn som plasseres utenfor hjemmet. Denne prisen vil gå opp til rundt 26 millioner kroner.

Muligheter

– Barnevernsreformen gjør at vi nå får muligheten til å se mer på tiltak i hjemmet.

– Er ikke det en mulighet dere bestandig har hatt?

– Jo, det er det. Og vi i Malvik har lenge jobbet etter prinsippet om at så langt det er mulig, så er det tiltak i hjemmet som skal settes inn. Men nå blir det altså enda mer viktig at vi er på når det gjelder dette, ettersom kostnadene tvinger det fram i større grad.

Hun mener Malvik er godt rustet.

– Men det er viktig at vi nå jobber godt ser på tiltakene og lovkravene.

Saken fortsetter under bildet:

Ros-Mari Berre er kommunalsjef barn og unge i Malvik kommune. Foto: Privat

Rammebetingelser

I mai kommer kommuneproposisjonen. Der får kommunen vite hvor mye penger de har brukt og hvilke rammebetingelser de får for det kommende året; altså hvor mye penger kommunen får fra staten for å drifte de forskjellige postene i budsjettet.

Ros-Mari Berre håper at rammebetingelsene vil reflektere kommunens faktiske utgifter på barnevernsområdet.

– Det kan bli en utfordring. Men det skaper også muligheter og gir kommunen rom for å tenke kreativt for å finne løsninger.

– Vil ikke reformen si at kommunen er avhengig av prioriteringen hos den til en hver tid sittende regjering for å kunne sette inn tilstrekkelige tiltak for barn som befinner seg i en vanskelig situasjon?

– Du kan se det sånn. Men som sagt så er det nå opp til oss å være kreative og se på løsninger som ikke er så kostbare som det vi nå risikerer. Det er også viktig å understreke at dette er en oppvekstreform, ikke en reform som bare gjelder barnevernet.

Hør intervjuet med Ros-Mari Berre i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...