Nea Radio

Nea Radio

Flere hundre tusen har sett videoen med Rakel og Charlotte:

Charlotte Audestad synger om sin kreftsyke venninne

Sykehusskjort: Utallige tusen har latt seg bevega av låta Charlotte Audestad (t.h) har spilt inn til ære for bestevenninna Rakel Sivertsen. Foto: Anne Gundersen

Låta og videoen til Sykehusskjort tar av på internett.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2020 kl 14:46

I november i fjor fikk Rakel Sivertsen brystkreftdiagnosen. Bestevenninna, Charlotte Audestad, ble da inspirert til å oversette låta Hospital shirt, skrevet av amerikanske Jason Myles Goss. Resultatet ligger nå på Facebook og flere hundre tusen har sett videoen Charlotte og Rakel har spilt inn sammen.

Saken fortsetter under radiointervjuet:

Låta valgte meg

I følge Charlotte var det ikke hun som valgte låta, men låta som valgte henne.

– Jeg hørte Hospital Shirt første gang for flere år siden. Og da Rakel fikk kreft, ble det helt nødvendig for meg å oversette den fordi den beskriver Rakel så utrolig godt, sier Charlotte. Hun mener at den først og fremst handler om at et menneske som er så mye mer enn en diagnosen.

– Jason skrev den opprinnelig til søskenbarnet sitt. Varmen, humoren og styrken, men også det såre i den originale versjonen er en nærmest nøyaktig beskrivelse av Rakel.

Åpen

Da Rakel Sivertsen fikk diagnosen, valgte hun å være åpen.

– Jeg tenkte at jeg har et valg og bestemte meg for at dette med kreften ikke er noe jeg kan gjøre noe med, det må leger og helsepersonell ta seg av, sier hun.

– Men hvordan jeg skal ha det, hvordan jeg skal ta vare på meg selv og hvem jeg skal snakke med og være sammen med, det har jeg kontroll over.

– Jeg klarer ikke helt å plassere meg i kategorien kreftpasient, selv om det er dette jeg bruker tid på i år. Jeg er fremdeles alt jeg var før jeg ble syk og jeg er det jeg skal bli når jeg blir frisk. Det er det jeg forholder meg til.

Jason Myles Goss om Sykehusskjort

"Earlier this year, Charlotte Audestad, a talented Norwegian songwriter and performer, asked if she could translate #HospitalShirt into Norwegian and record it for her next album. Awesome! I was very touched and said yes, but I had honestly forgotten about it.

Today (4/30)—and on a day when I really needed some light—she shared with me her stunning rendition of the song along with this heart-rending video. I was floored, and it was a much-needed reminder for me that this is not a cancer song, it’s a love song.

Sometimes music is a miraculous thing—you write something mainly to help you get through a hard and confusing time—years later it makes its way across an ocean and comes back as an amazing gift, in a language entirely new. Thank you Charlotte, my hats off to you (and Rakel in the beautiful video)."

Humor

Med sin lange fartstid som revyartist, ble humor en naturlig måte å takle situasjonen på, særlig offentlig. Rakel ler.

– For det er mye humor i kreft! Alle undersøkelsene og alt det som skjer, det er ofte direkte komisk. Så når jeg deler ting i sosiale media så velger jeg å ha en positiv og gjerne humoristisk vri på det hele. Det skader ikke å ha en positiv innstilling. Hun vet ikke hvordan folk ser på henne.

– Nå har jeg kommet så langt i behandlingsløpet at det vises at jeg er syk. Og jeg håper at det at jeg har valgt å være åpen og å bruke humor gjør at folk syntes det er lett å ta kontakt og å snakke med meg. At det skal være lett for folk å forholde seg til meg på samme måte som de gjorde før jeg ble syk.

Kreftkjendis

Både Rakel og Charlotte figurerer i videoen, som er produsert av Berre.

– Det er en veldig ærlig og sjarmerende video, mener Charlotte.

– Det er nå litt ille at når vi først skal få sånne lytter- og seertall, så er det mens jeg er syk og må stuffe krefttrynet mitt i kamera. Rakel Det skulle ikke være mens jeg hadde langt, blondt hår, to fine, store bryst og en lekker kjole. Neida. Her snakker vi siste kolleksjon fra St. Olavs!

– Men det var jo en som sa at du hadde fin rumpe, skyter Charlotte inn.

– Ja, det var jo en fan som sendte melding, innrømmer Rakel.

Også Charlotte opplever økt kjendisstatus.

– For eksempel så sto jeg utenfor Rema og fiklet med telefonen. Da kom det en fyr bort og sa at han hadde sett videoen og at den var bra. Det var litt kult.

– Var ikke det samme person som sendte melding om rumpa mi, da? Han fra Mostadmarka? undrer Rakel.

– Jo, det var vel kanskje det, innrømmer Charlotte.

– Men læll! Det blir jo litt sånn kreftkjendis, da!

Generøs

– Det er viktig med humor, men jeg må få si at det betyr utrolig mye for meg at Charlotte har gjort dette. Rakel får tårer i øynene.

– Det sier alt om hvor utrolig generøs og fantastisk venninna mi er. Men nå må jeg slutte å snakke, for nå blir jeg så rørt at jeg begynner å grine. Dette er fantastisk for meg, både det at Charlotte valgte å gjøre sangen og at jeg fikk være med i den nydelige videoen, avslutter Rakel Sivertsen, som har alle forutsetninger for at kreftbehandlingen hun nå gjennomgår skal få et godt utfall.

Og Sykehusskjort, den lever sitt eget liv på internett. Snart lander låta på Spotify og enn så lenge er det bare å la seg berøre av videoen som ligger på Facebook.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...