Nea Radio

Bytter bondekost med burgere

MANGE LAR SEG FRISTE: Usunn hurtigmat kan bli en farlig vane for travle bønder, frykter Ruralis-forsker Reidar Almås. Foto: Colourbox

Livet som travel bonde kan gjøre det vanskelig å opprettholde sunne måltidsvaner, viser en ny undersøkelse. Det er for fristende å fylle i seg raske kalorier, mener eksperter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Kun en fjerdedel av bøndene klarer alltid å spise regelmessige og fullverdige måltider gjennom en hektisk arbeidshverdag, viser undersøkelsen, som er utført av Agri analyse for Landkreditt Forsikring.

Drøyt halvparten svarer at de som regel klarer å sørge for dette. 22 prosent oppgir at det er meget varierende, eller at de oftest ikke får det til.

– Kosthold, livsstil og helse henger nøye sammen, så resultatene gir en viss grunn til bekymring på bøndenes vegne. Dessuten vet vi at lange økter uten pauser og styrkende måltider øker risikoen for ulykker i landbruket, sier Ane Wiig Syvertsen, administrerende direktør i Landkreditt Forsikring.

En tredjedel av bøndene mener de er nøye med å sørge for at kostholdet skal være tilstrekkelig rikt på fisk, frukt og grønnsaker.

– Samtidig innrømmer over halvparten at de ikke legger nok vekt på dette, og mer enn én av ti svarer at de sjelden eller aldri tenker på det. Den siste gruppen er vi urolige for, sier Wiig Syvertsen.

Mindre fysisk aktive

Moderne gårdsdrift innebærer at bønder sitter mye på traktoren og er mindre fysisk aktive enn tidligere generasjoner, ifølge Reidar Almås, professor emeritus i bygdesosiologi ved NTNU og forsker i Ruralis, Institutt for rural- og regionalforskning.

– Graden av manuelt arbeid er redusert, og tiden til stillesittende kjøring har økt. Allikevel er det lite som tyder på at kaloriinntaket går ned. Isteden øker kroppsvekten, og det samme gjør risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier Almås.

Han stod i spissen for omfattende helseundersøkelser i landbruket allerede på 1980- og 1990-tallet, og fant tidlige tendenser til kostholdutfordringer blant bønder.

– I mellomtiden har man fått større tilgang til usunn hurtigmat også på bygdene. Bondekosten byttes ut med burgere, og pølsedisken på bensinstasjonen er blitt fast lunsjsted for mange. To varme måltider om dagen er en dårlig oppskrift på god helse.

Lite røyk og snus

Den nye helseundersøkelsen fra Landkreditt Forsikring viser ellers at de aller fleste bønder avstår fra røyk og snus.

– Svarene på dette spørsmålet er et klart lyspunkt, og parkerer eventuelle gamle myter om at bøndene er storforbrukere av tobakk, sier Ane Wiig Syvertsen.

Snaut ni prosent oppga at de røyker. Litt under 14 prosent bruker snus. 77 prosent svarte et klart nei på begge deler.

– Vi kommer til å følge opp både disse og andre funn i undersøkelsen i vår kontakt med bøndene og landbrukets organisasjoner. Innsatsen vi sammen kan gjøre for helse, miljø og sikkerhet i yrket må fortsatt ha høy prioritet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...