Nea Radio

Bygger hyttene mindre og tettere

TENKER NYTT: Hyttekjøperne vil nå ha mer miljøvennlige bygg og smarte løsninger. Her en Ålhytta med solceller på taket Foto: Roy Hovdan

Størrelsen på nye fritidsboliger er blitt mindre. Det bygges også tettere enn tidligere.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det norske hyttemarkedet er i endring. Gjennomsnittsstørrelsen gikk ned i løpet av 2018. Og hyttene bygges stadig tettere enn før.

Fredag 8. september åpner tomte- og hyttemessa på Hellerudsletta, like nord for Oslo. Det er Norges største permanente hytteutstilling. 32 små og store hytter er reist på området.

Skal vi tro bransjen selv, så er det nå større fokus på de mindre hyttene med smarte hemsløsninger.
 
- Statistikken til våre medlemmer viser at gjennomsnittsstørrelsen på nye hytter har gått ned de siste tre årene. I 2018 leverte våre medlemmer i snitt 82,5 kvadratmeter store hytter. Det er 4,5 kvadratmeter mindre enn året før, sier Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter.
 

Tenker smartere

Hyttebransjen merker også en dreining mot smartere løsninger blant de som skal realisere hyttedrømmen.
- Kundene etterspør hytter med moderne og smarte løsninger. Både når det gjelder plassutnyttelse og energibruk. Vi har derfor iverksatt tiltak for å imøtekomme kundene på disse områdene. Ålhytta har for eksempel en «selvforsynt» energihytte med alt man trenger på litt over 50 kvadratmeter. Den er stort nok for mange familier, også for de som gjerne har med seg venner på hytta en helg, sier Olstad.

- I tillegg har vi inngått et nært samarbeid med Infinity Solar som har satt opp egen utstilling i vårt «inspirasjonsbygg», som de besøkende på messen kan se nærmere på. De leverer blant annet solcelle-anlegg til alle formål fra små hytter til store fabrikklokaler, som blant annet produksjons-lokalet til Ålhytta. Tomte- og hyttemessa er stedet som har alle de små, smarte og miljøvennlige løsningene for hyttefolket, sier Olstad.

Bygger tettere

En rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at sju av ti hytter som ble bygget i 2017 ble reist i fritidsbyggområder. SSB konkluderte i denne rapporten at det er fortsatt flest enkeltstående fritidsboliger, men snart vil over halvparten av alle hytter ligge innenfor tettbygde fritidsbyggområder.
 
- Dette viser at hyttebransjen tar miljø- og bærekraftspørsmålene på alvor. Det er ikke slik som noen hevder, at villmarken raseres av hytteutbygging. Fritidsboligutbygging er en viktig ressurs for mange kommuner i Norge. Derfor lager de aller fleste kommunene gode, bærekraftige arealplaner som samler hyttene og tar minst mulig areal. Norsk hyttebransje har godt samarbeid med kommunene om dette, sier Olstad.

Olaf Olstad, Norske hytteprodusenters forening Foto: Roy Hovdan

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...