Nea Radio

– Bundet på hender og føtter

Kommunen forpliktet i over 20 år

NY SORTERINGSORDNING: Innbyggerne i Holtålen må forholde seg til de nye FIAS-dunkene i mange år framover. Foto: FIAS

Det blir ikke noe bytte av renovasjonsoperatør i Holtålen. Det er både kommunedirektøren og ordføreren tydelige på etter at den juridiske vurderingen av saken fastslår at kommunen ikke kan vrake FIAS uten å risikere et omfattende erstatningsansvar.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.08.2020 kl 18:34

Etter at kommunestyret i desember vedtok å utrede mulighetene for å trekke seg ut av FIAS, bare et halvt år etter at samme organ vedtok å forplikte seg til selskapet ut 2042, har kommunedirektør Marius Jermstad bedt om en juridisk vurdering av mulighetene.

Svaret fra advokatene er krystallklart:

Holtålen kommune kan ikke vrake FIAS til fordel for et annet renovasjonsselskap uten betydelig risiko for å pådra seg et erstatningsansvar.

Vil legge ballen død

VIL LEGGE SAKEN DØD: Kommunedirektør i Holtålen, Marius Jermstad. Foto: Per Magne Moan

Kommunedirektør Jermstad synes svaret fra advokatene er tydelig, og vil anbefale kommunestyret at man nå legger ballen død.

– Konklusjonen er ganske tydelig, og det tror jeg ikke vi skal bruke noe mer energi på, sier han bestemt.

Det var i juni ifjor at kommunestyret vedtok å tildele FIAS enerett til å utføre kommunens forpliktelser vedrørende innsamling og behandling av husholdningsavfall ut 2042. Dette vedtaket står som ett av tre sentrale punkter som utgjør bakgrunnen for den juridiske konklusjonen.

– Ellers så fremgår det av aksjonæravtalen og vedtektene i FIAS at vi er ganske så bundet på hender og føtter, forklarer Jermstad.

Forsvarer utredningen

Ordfører Arve Hitterdal (Framtida i Holtålen) synes den juridiske konklusjonen er grei, og understreker at saken ikke handler om at politikerne nødvendigvis hadde noe spesifikt ønske om å vrake FIAS.

AKSEPTERER KONKLUSJONEN: Ordfører i Holtålen, Arve Hitterdal (Framtida i Holtålen). Foto: FjellTV

– Tilsvaret er for så vidt ganske greit. Vi er jo klar over at vi har en avtale med FIAS i utgangspunktet. Og det har aldri vært noe sterkt ønske blant politikerne om at det må skiftes. Det var i forbindelse med budsjettbehandlinga at det ble vedtatt at det skulle utredes eventuelle muligheter. Så det er jo det som nå er gjort av kommunedirektøren, og da har vi fått et svar på det der, sier Hitterdal.

Ordføreren mener utredningen var riktig bruk av tid og ressurser, til tross for det uttalte fraværet av intensjoner om å bytte renovasjonsselskap.

– Det er jo alltid greit å ta ei vurdering på de tingene og de samarbeidene som man er med i. Det har vi gjort nå, og svaret var jo egentlig ganske greit. Så da vil jeg nok tro at den anbefalinga til kommunedirektøren om at den ballen bør legges død – den stemmer nok. I og med at er vi forpliktet så er vi forpliktet. Men uansett så er det alltid greit å sjekke ut alternativ. Så jeg føler ikke det har vært bortkastet å gjøre det uansett, fastslår han.

Fullt intervju med kommunedirektør Marius Jermstad:

Fullt intervju med ordfører Arve Hitterdal:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...