Nea Radio

Bruke gift for å fikse naturen – et paradoks!

Foto: Anette Fossmo

Å dra frem giftkannen er ikke holdbart, mener MDGs Heidi Brøseth.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Etter funn av Abbor i Stavsjøen i 2018, søker fylkesmannen i Malvik kommune om tillatelse til å benytte seg av rotenonbehandling. Årsaken til søknaden er for å forhindre at den sprer seg videre, men også fordi den kan være en mulig konkurrent til sjøens opprinnelige arter. På en annen side kan den miljømessige kostnaden bli stor, samtidig som det finnes lite dokumentasjon på at Abboren faktisk kan være et problem for de allerede etablerte artene. Dette gjør hele behandlingsprosjektet problematisk.

- Det første og største problemet er at vi bruker gift i naturen, uten å ha en oversikt over hva det vil bety for naturen. Det finnes andre måter å bli kvitt arter vi ikke vil ha mekanisk; vi kan fiske de opp eller bruke garn, forteller Heidi Brøseth.

- At de vil bruke rotenon i Stavsjøen er på grunn av Abbor, som blir klassifisert som en regional fremmed art. Det vil si at den ikke finnes så mange steder i Trøndelag, det nærmeste er vel Røros, legger hun til.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Overfladiske undersøkelser

Et av argumentene som blir brukt for bruken av rotenon, er at Stavsjøen kan bli et utgangspunkt for å spre fisken til andre vann i området. Et annet er at Abboren kan være skadelig for det biologiske mangfoldet.

- Abboren kan ikke spre seg selv fra Stavsjøen til andre vann i Midt-Norge, den er avhengige av at folk enten av uvitenhet, eller med vilje, tar den med seg til et annet vann. Når det kommer til trusselen mot det biologiske miljøet er det slik at det er artsdatabanken som risikovurderer arter i Norge, og de har ikke risikovurdert Abboren som en regional fremmed art enda. Dermed finnes det ikke noe grunnlag for å si at Abboren er en stor trussel for det biologiske mangfoldet i Stavsjøen, forklarer Børseth.

Det er ikke bare hvilke konsekvenser Abboren har for resten av Stavsjøens opprinnelige arter som ikke er tilstrekkelig. Informasjonen om hvilke virkninger rotenonen har på nettopp de samme opprinnelige artene og det biologiske mangfoldet er heller ikke adekvate, da undersøkelsene som blir gjort i forkant av behandlingen er relativt overfladiske.

-Hvilke konsekvenser rotenonbehandlingen vil ha for det biologiske mangfoldet er vanskelig å si. Kartleggingen av det biologiske mangfoldet som gjøres før rotenonbehandling er ofte veldig "gråmasket". Hvis man går inn på sakspapirene til denne saken og ser på kartleggingen som er gjort i forkant, så er det 6. og 7.november fisket med håv på tre forskjellige plasser for bunndyrene. Det er gjort det samme i juli, da er det fisket med håv for å sjekke krepsdyr på to steder, understreker Børseth.

- Så det er punktsjekket 5 steder i Stavsjøen for å kartlegge det biologiske mangfoldet, etter standarden er håvsjekken gjort på 10 minutter. Så det er grunnlaget for å si at man ikke har rødlistearter i Stavsjøen og det som i ettertid brukes som referanseverdi for å sjekke at det biologiske mangfoldet har blitt reetablert. Sjansen for at man går glipp av noen ting er ganske stor, spesielt når det bare er gjort på enkelte utvalgte datoer og ikke gjennomgående i løpet av året. Det er problematisk – for når vi da sjekker i etterkant kan vi ha mistet mye av det biologiske mangfoldet, fordi vi har ikke kartlagt de tusen andre punktene i Stavsjøen, legger hun til.

- Det er ingen undersøkelser som har gått inn å sett på giftstoffer i organismene, for vi vet jo at gift fungerer på organismenes innside. Vi kan ikke bare telle antall, fordi det kan ha skjedd noe på cellenivået som påvirker reproduksjon eller andre ting, fortsetter hun.

Straffer naturen for menneskets egne feil

Men selv om de skulle få bukt på Abboren ved bruk av rotenonbehandling i denne omgang, er det lite som forhindrer at noen setter ut fisken på ny.

- Det er et av poengene, det kan bli en evig runddans. Hver gang det kommer en art som er regional fremmed, så skal vi dra frem giftkannen. Det er ikke holdbart at det skal være løsningen vår. Vi straffer på en måte naturen for noe menneskearten gjør og det virker helt feil, avslutter hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...