Nea Radio

Bruk sommerferien til å øvelseskjøre

Øvelseskjør i sommer: Ekstra speil og "L" er obligatorisk når du øvelseskjører. Foto: Statens Vegvesen

Færre reiser utenlands denne sommeren. Bruk hjemmeferien til å øvelseskjøre.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Det er viktig å skaffe seg så mye erfaring som mulig før du skal ut i trafikken og kjøre alene. Forskning viser at de som har øvelseskjørt mye, er mindre utsatt for ulykker etter at de har fått førerkort, sier Dag Terje Langnes i Statens vegvesen.

Begynn tidlig å øve

Start med en time hos en trafikkskole når du er 16 år for å få god veiledning før du går i gang med øvelseskjøringen. Den du skal øvelseskjøre med kan også gjerne være med på en kjøretime.

- La trafikkskolene ta seg av selve trafikkopplæringen, slik at du bruker øvelseskjøringen til nettopp det å øve. Et tidlig og tett samarbeid med trafikkskolen kan også sørge for at det er lettere å finne rett nivå for øvelseskjøringen, så dere unngår trafikkfarlige situasjoner eller irriterer andre bilister unødig, sier Langnes.

Øvelseskjør mens du venter

Om sommeren er det ventetid for time til oppkjøring på grunn av ferieavvikling og ekstra oppkjøringer på motorsykkel. Bruk tiden godt og øvelseskjør så mye du kan. Statens vegvesen anbefaler at du øvelseskjører minst 140 timer før du kjører opp.

- Erfaring viser at de som har brukt mye tid til øvelseskjøring har større sannsynlighet til å bestå oppkjøringen. Og står du på første forsøk, slipper du å vente på en ny oppkjøring, sier Langnes.

Ikke oppkjøring for tidlig

På grunn av koronasituasjonen er det trafikkskolene som melder opp elevene til oppkjøring.

- Vi ser at det er litt for mange som meldes opp før de egentlig er klare. Det er viktig at trafikkskolene og elevene har en god dialog om hvilket nivå elevene skal ha når de møter til oppkjøring, sier Langnes.

Rett etter koronastengningen var beståttprosenten veldig høy, men nå er det tegn til at den synker igjen.

- Alle som stryker er med på å skape lenger ventetid både for seg selv og for alle andre som skal ta førerkortet. Det er sløsing med både elevenes og sensorenes tid, sier Langnes.

Vis hensyn

Mange ungdommer som har vært ute og øvelseskjørt har blitt tutet på, ropt etter og opplevd uvettige forbikjøringer.

– Vi har alle vært ferske sjåfører en gang. Har du en bil med rød L foran deg, vis hensyn og prøv å sette deg i den uerfarne sjåførens ståsted. Noe som er enkelt og automatisert for deg, kan være helt nytt og vanskelig for en som er ute og øver, sier Langnes.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...