Nea Radio

Velkommen inn: Hotelldirektør Mikael Forselius ønsker velkommen sammen med dørmann Johnny Andersen, ved inngangen til staselige Britannia Hotel. Foto: Anne Gundersen

Norgesferien 2020:

Britannia Hotel

The Grand Dame of Trondheim, Trondheims Hvite Svane. Britannia Hotell har mange navn. Alle beskriver en annen verden.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 27.07.2020 kl 15:16

Så har øyeblikket kommet. Jeg skal besøke Britannia Hotel, selve juvelen i den trønderske hotellkronen. Det er med ærefrykt jeg nærmer jeg den ikoniske, hvite bløtkakebygningen i Dronningensgate, for Britannia har bestandig vært ærverdig. Men etter renoveringen har hotellet vunnet det som vinnes kan av priser. Det har havnet på det som er av internasjonale topplister, inkludert listen over verdens beste nyåpnede hoteller.

Britannia kan nå skilte med fem stjerner. En av hotellets restauranter, Speilsalen, kan også smykke seg med en stjerne i Michelinguiden. Men det som blir veldig tydelig i løpet av det neste døgnet, er at det er ingenting stivt og snobbete ved denne gjestfrihetens katedral i Trondheim. Det er luksuriøst, ja. Men det er servicen og vennligheten som gir den virkelige femstjerners-opplevelsen.

Gledens druer: Henrik Dahl Jansen her Head Sommelier og fireganger norgesmester i vinkelner. Den Michelin-dekorerte Speilsalen er hans hjemmebane. Foto: Anne Gundersen

Historisk

Det er direktør Mikael Forselius selv som ønsker velkommen ved inngangen, sammen med dørmann Johnny Andersen i sin staselige uniform. I lobbyen glitrer det i messing på en bakgrunn av marmor og alt skinner om kapp med vennligheten til resepsjonistene som raskt og hjelpsomt sjekker deg inn.

– Vi har bevart særpreget, forklarer Mikael.

– Men nå har vi valgt på øverste hylle i alt, helt ned til minste detalj. Vi tar hotellets historie på største alvor og har gravd dypt i kildene for å få fram det rette uttrykket. Her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene.

Mikael var tidligere ansatt ved Røros Hotel.

– I likhet med her på Britannia, handlet også det om å fortelle en historie.

Og Mikael forteller, om lakselorder på heisatur, om tyske okkupanter og om gjedda Jonathan som blir satt ut av studenter i fontenen i Palmehaven hvert eneste år i mai. Og om spøkelser.

– Jeg hadde jo hørt historiene, ler han.

– Men da vi hadde stengt under koronakrisen, da fikk jeg faktisk oppleve det! Han forteller at han oppholdt seg på hotellet mang en natt, gikk vakt for å passe på at ingen ting skjedde med det praktfulle bygget.

– Jeg merket meg at døra inn til speilsalen stadig sto åpen. Den sto åpen på tross av at jeg lukket den igjen og igjen. Og en gang da, jeg kom gående mot døra, så åpnet den seg faktisk mens jeg så på! Det høres merkelig ut, men for meg er det ingen tvil om at det er flere enn oss av kjøtt og blod som passer på!

Franske fristelser: Kjetil Henriksen er restaurantsjef på Brasseriet. Her diskes det opp med nøye utvalgte retter fra det franske kjøkken. Foto: Anne Gundersen

Matdestinasjon

Speilsalen har fått sin Michelinstjerne. Men du må ikke stå på den lange ventelisten der for å nyte et utsøkt måltid på Britannia Hotell. Brasseriet, som tidligere hadde navnet Hjørnet, framstår som resten av hotellet i ny drakt. Nå er det fransk inspirasjon som gjelder. Her er det restaurantsjef Kjetil Henriksen som styrer med kyndig hånd og argusblikk. Denne journalisten spør en smule uopplyst hva som er forskjellen på Hjørnet og Brasseriet, slik det framstår i dag.

– Alt, er det lettere ironiske svaret, før dagens anbefalinger ble presentert. Valget faller på asparges og posjerte egg, en rett undertegnede har forsøkt å gjenskape hjemme gang på gang etter opplevelsen. Det blir ikke helt det samme, for å si det sånn.

I tillegg til Brasseriet kan du også nyte en bedre middag på Jonathan, en restaurant som har eksistert i årtier og som er oppkalt etter den tidligere nevnte gjedda i fontenen i Palmehaven. I tillegg til en mer tradisjonell meny, kan du velge å sitte i en avdeling hvor koreanske griller nedfelt i bordene. Her får du forskjellige typer kjøtt, grønnsaker og sauser, samt en vennlig forklaring på hvordan du skal mestre det hele. Det er både spennende, og ja, det smaker vidunderlig.

Vinbaren byr også på mat, i tillegg til nøye tilpassede vinopplevelser. Her kan du også benytte anledningen til å kjøpe med deg smaken av Britannias mange restauranter hjem. For i dette huset samarbeider konseptene for å gi gjesten en helhetlig opplevelse og matsvinnet, det skal være på et absolutt minimum.

Håndplukket: Britannia Hotels restaurantdirektør, Ida Elisabeth Dønheim, er, i likhet med alle andre ansatte på hotellet, håndplukket. Her er hun sammen med Daniella fra Portugal. Alt skal være perfekt til frokosten neste dag. Foto: Anne Gundersen

Total restituering

Britannia Spa ligger i hotellets underetasje. Heisen går fra etasjen du har rom i og direkte ned, uten å stanse i lobbyen eller andre etasjer. Det betyr at du kan ta på deg tøflene og den fluffy badekåpa som er tilgjengelig og la deg frakte ned til oasen som venter deg. Den dempede belysningen, plantene, den diskret musikken og duften av velvære sørger for å sette deg i den rette stemningen mens du beveger deg gjennom korridoren til resepsjonen. Herfra blir du ført inn i det aller helligste, nemlig rommet der massasjebenken befinner seg. En times tid senere er du et nytt menneske. Det er på tide å besøke baren.

Historisk: Øyvind Lindgjerdet styrer Britannia Bar med stø hånd. Signaturdrinkene er baserte på historiske hendelser i Trondheim. Foto: Anne Gundersen

Drinker med historie

Jeg har en avtale med barsjef Øyvind Lindgjerdet. Han skal fortelle om konseptet han har utviklet, nemlig cocktails med røtter i byens historie. I likhet med alle andre jeg har snakket med på Britannia Hotel, er det fokuset på detaljer, så vel som yrkesstolthet og gjestenes ve og vel som preger Øyvind.

– Jeg bruker mye tid på å sette meg inn i Trondheims historie, forklarer han, mens en bartender kommer med en drink som inneholder en stor rund iskule.

– Dette er en Cannon, ivrer Øyvind.

– Under Napolionskrigene utstedte Norges konge papirer som lot private innbyggere få dispensasjon til å drive det som i effekt var privat piratvirksomhet for å støtte opp under krigsinnsatsen. De fikk lov til å installere kanoner på sine private skip og anngripe den britiske flåten! En av de mest legendariske av disse private piratene var kaptein Kaald fra Trondheim og denne drinken er en hyllest til ham!

Til og med den alkoholfrie klassikeren Olsen Driver, som de aller fleste over 50 år har et forhold til, har fått nytt liv i Øyvind Lindgjerdes kreative syn på hva som kreves av et barkart på et historisk hotell.

– Nå kaller vi den Drive og vi har freshet den opp litt. Men i all hovedsak vil den være gjenkjennelig for dem som husker den.

En god start på dagen: Frokost serveres i sagnomsuste Palmehaven. Her kan du besteille À la carte, eller du kan velge deg utsøkte godsaker med god hjelp av mennesker som nærmest intuitivt skjønner hva som passer din smak. Her er det Leon Haarberg Nilsen som disker opp, mens det sildrer forførende i fontenen. Foto: Anne Gundersen

God natt

Det begynner å bli kveld. Det summer av stemmer i baren og feststemte, mette mennesker finner veien fra Jonathan og ut i den lyse sommernatta. I resepsjonen ønskes det god natt til dem som er så heldige å få overnatte i ett av de lekre rommene. Tiden er også inne for denne journalisten å ta heisen opp i etasjene til et ventende Deluxe 1897-rom.

Og det er her det begynner å bli vanskelig å beskrive hvordan det føles å trekke seg tilbake etter en vidunderlig dag på første klasse. I likhet med i resten av hotellet, er det heller ikke her spart på noe. For dette er en boble, en tilgjengelig fantasi. Dette er et sidespor fra hverdagslivet og virkeligheten der du kan glemme hva det skal være og samtidig drømme om alt som faktisk er mulig. Et døgn på Britannia Hotel gjør noe med et menneske. Med undertegnede har det blant annet sørget for at jeg nå har som mål å eie en Hästens seng. Den koster like mye som en ok bruktbil, men jeg har begynt å spare. For jeg har aldri sovet bedre i hele mitt liv.

– Produktet vårt er service. Verktøyet vi bruker for å selge service er luksuriøse omgivelser, sier hotelldirektør Forselius.

Og som restaurantdirektøren på huset, Ida Elisabeth Dønheim, forteller:

– Det hender at gjestene kommer og takker for seg og vi ser at de har tårer i øynene. Da vet vi at vi har gjort en god jobb.

Så takk for meg, Britannia. Jeg kommer snart tilbake. For hvor ellers innser du, når du oppdager en frisk blåklokke under avokadoen på toasten du bestiller til frokost i Palmehaven, at her er det faktisk noen som har i arbeidsbeskrivelsen sin å plukke friske blomster på vei til jobb. Kun for å glede deg som gjest.

Verdens beste: Her kunne man selvsagt valgt et glossy bilde av en perfekt oppredd seng. Men slik ser altså en Hästens-seng ut etter en natts søvn som tangerer alle tidligere rekorder innen søvnkomfort! Foto: Anne Gundersen

Hør programmet Norgesferien 2020: Britannia Hotel i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...