Nea Radio

Korona:

Brakkesyke og livsglede, og en takk til lokale idrettslag og løypeforeninger

TAKK: - Hverdagen stoppet plutselig opp, skriver artikkelforfatteren som takker lokale idrettslag og løypeforeninger. Foto: Gro-Anita Mortensen

- For meg oppleves vel timene etter klokken 18 den 12. mars 2020 som det tidspunktet jeg kanskje for første gang opplevde hvor stille snø kan være, skriver Gro-Anita Mortensen .

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

«Det er ingenting i verden så stille som sne», skrev Helge Rode i 1896. Han kom fra en tid uten flystøy, biler eller snøskutere. For meg oppleves vel timene etter klokken 18 den 12 mars 2020 som det tidspunktet jeg kanskje for første gang opplevde hvor stille snø kan være.

Hverdagen stoppet plutselig opp. Inne satt jeg. Jeg skulle jobbe hjemmefra. Sønnen min måtte fra en dag til en annen tilpasse seg hjemmeundervisning og de forventningene det medførte. Jeg har jo jobbet hjemmefra mange ganger, men nå, ja nå ble det med ett annerledes.

Selv i en travel hverdag, der jeg har haugevis av fritidstilbud og aktiviteter, elsker jeg vinter. Jeg elsker snø. Tilgang til en skiløype er for meg utrolig viktig. Jeg har i årevis lokket, lurt, og også truet ungene mine med meg på tur i all slags vær. Jeg elsker å være ute selv om det ikke er snø. Sommer, vinter, høst og vår. Nå er ungene store. De drar selv på turer. Henter skiene sine, ryggsekken teltet. De kan dra på tur og liker det. Liker det fordi de kan det. Fordi de korte turene i marka og skiløypa ga mestring. Troen på at de kunne klare å nå toppen, gå lengre eller bare nyte gleden av å være ute.

Ikke bare arbeidsplassen og skolene stenger, idrettslaget, pianotimene, kinoen, frisøren, ja alt stenger. Jeg skjønner at det er smart å holde seg unna folkemengder. Jeg skjønner, men jeg lider. Friheten min er borte. Frykten har tatt overtak. Jeg vet jo at når jeg er stressa eller sliten er det ekstra vanskelig å ta vare på seg selv. Ekstra vanskelig å komme seg ut. Men i hverdagen, som nå, så vet jeg at en tur ut klarner hodet. Det gir livsglede, endrer fokus, ja det bygger opp min indre styrke.

Det har aldri vært viktigere å komme seg ut enn akkurat nå. Om det er sant eller ikke, så tror jeg at glede, mestring og fysisk aktivitet påvirker immunforsvaret. Jeg har vel aldri hatt mer bruk for det i dag. Anbefalingene fra helsemyndigheter og kommunene er at vi skal komme oss. Bruk marka. Ta turer i nærområdet. Bruke skiløypene. Den fineste tida er senvinteren. Dager da sola igjen begynner å klatre på himmelen. Den fineste tida er nå. Kom deg ut. Vis hensyn. Og husk, vi er alle i samme båt. Selv de sprekeste skiløperne fortjener et «Hei», når de pesende passere, tilsynelatende uten tanke for annet en pulsklokka. Det er ikke sikkert at de har noen som venter hjemme. Det er ikke sikkert de har møtt noen andre i løpet av dagen de heller. Hils! Si HEI! Smil. Hold avstand og vis omsorg.

Takk til Holtålen løypeforening som virkelig har gjort sitt i hele vinter for at alle som vil skal kunne komme seg ut på tur. De kjører løyper som folk rent faktisk ser ut til å ville bruke. Aldri før har jeg møtt så mange i skisporet som de siste 3-4 ukene. Et godt lokalt tilbud til rekreasjon og fysisk aktivitet har aldri vært viktigere. Hold skisporene åpne og gi oss livsglede og litt sosialomgang i en tid vi alle blir satt på prøve. Kanskje kan vi igjen nyte gleden av stillheten ved snø.

Gro-Anita Mortensen

Foto: Gro-Anita Mortensen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...