ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Premiere i Kimen kulturhus:

Bør Børson i ny og friskere utgave

Rørosingen Jo Bjørner Haugom som Gammel-Bør, John Brungot som Bør Børson jr. og butikkjomfruen Laura spilt av Sigrid Vetleseter Bøe. Foto: Øyvind Malum / Turneteatret i Trøndelag

Det var både wienerbrød, famøse investeringer og rappkjefta kommentarer i ekte Bør Børson-stil i Kimen kulturhus i Stjørdal torsdag kveld. Premieren gikk for en fullsatt storsal, og det var korte intervaller mellom latterkulene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2022 kl 08:50

ANNONSE
Annonse

Bør Børson jr. er fortsatt like «toillåt og storkar» og resten av innbyggerne i Olderdalen er fortsatt rammet av besteborgelighet og smålighet. Historien til Johan Falkberget om Bør Børson jr. står seg fortsatt like godt, skjønt er det gjort noen justeringer i språk og humorpoeng. Noe er fjernet og andre fraser er lagt til, men stykket er absolutt til å kjenne igjen.

Savna wienerbrød i pausen

Om Bør Børson jr. som vil ut i verden og bli storkar, mens han hjemme i Olderdalen blir rammet av både bygdedyr og jantelov. Han åpner butikk og tilbudene sitter løst. Et wienerbrød her og et par sigarer der - hva gjør man ikke for å investere i litt goodwill. Han er muligens naiv, og til tider temmelig barnslig og klønete, men Josefine - datteren av det svært bemidlede og aktede ekteparet Trosøien - er like fullt stormende forelsket i den til tider arrogante kjøpmannen.

Så nært, men likevel så fjernt - Bør ber om et kyss, men Josefine er ikke helt overbevist. Josefine spilles av Karianna Sommerro, som også har spilt en annen kvinneskikkelse fra Falkbergets univers, nemlig An-Magritt. Foto: Øyvind Malum / Turneteatret i Trøndelag

Det var både wienerbrød, famøse investeringer og rappkjefta kommentarer i ekte Bør Børson-stil på scenen i Kimen kulturhus, men wienerbrødene var savna i pausen. For hadde ikke det gitt et ekstra element til forestillingen? I alle fall var det mange blant publikum som hadde latt seg friste av John Brungots fråtsing i bakverket.

Foto: Øyvind Malum / Turneteatret i Trøndelag

Godt ensable

John Brungot jobbet seg inn i rollen som Bør Børson jr. og sakte men sikkert blir den bondske storkaren fra Olderdalen Brungotifisert. Han ble stadig mer varm i trøya og etterhvert satt både slap stick-humoren og de rappkjefta kommentarene som de skulle. Og det ble en annerledes Bør enn vi er vant til. En mer karikert utgave, men definitivt en vi liker.

Hele ensamblet imponerer. Rørosingen Jo Bjørner Haugom som Gammel-Bør. Både bestemt og lun, og stødig i rollen som far til den til tider maniske Bør jr. Tore B. Granås overbeviser i den tiggende, sinte og etter hvert angrende Ole Elveplassen. Og ikke minst Torstein Fosmo, som Nils Tollvold jr. For en stemme, for en fyr.

Likevel var Sigrid Vetleseter Bøe, som den lystelige butikkjomfruen Laura, min klare favoritt på scenen. Med en fantastisk stemmeprakt og tilstedeværelse. Zolen og Månen gjorde også en storartet jobb, som de to sleipe aksjespekulantene som har Børson jr. i sin hule hånd. Tror de. I rollene finner vi Lars Eggen fra Østerdalen og verdalingen Vetle Røsten Granås.

Månen (t.v.) spilt av Vetle Røsten Granås fra Verdal og Zolen (t.h.) spilt av Lars Eggen fra Østerdalen prøver å overbevise Bør Børson om å investere i aksjer. Foto: Øyvind Malum / Turneteatret i Trøndelag

Ut på turné

Det var tett mellom poengene og latterkulene, og stemningen i storsalen i Kimen var magisk fra start til slutt. Vi kan dermed si at
det storstilte samarbeidsprosjektet mellom Turneteatret i Trøndelag, Opera Trøndelag og Fylkesmusikerne i Trøndelag er en suksess som bør gjentas.

Nå skal etter hevet Bør Børson ut på turné. Første stopp er Røros 21. april. De fleste forestillingene er allerede utsolgt eller annonsert som få billetter igjen på turneteatret.no.

Foto: Øyvind Malum / Turneteatret i Trøndelag

Nøkkelord

ANNONSE